Până și desertul a conținut elemente din porc! Echipele care s-au luptat pentru trofeu au fost echipa roșie, alcătuită din bucătarii de la restaurant Mosafir și condusă de Chef Alexandru Burcă, și cea verde formată din membrii ANBCT, condusă de Chef Cezar Munteanu.

Prezentatorii, Chef Adi Hădean și Marius Tudosiei, Sursaă foto: Arhivă personală
Prezentatorii, Chef Adi Hădean și Marius Tudosiei, Sursaă foto: Arhivă personală

Cina a demarat cu un „amuse-bouche”, o gustare din partea ambelor echipe, care a servit drept introducere a ceea ce urma să experimentăm. Tacâmurile au început să răsune, vinul a început să curgă în pahare iar curiozitatea și entuziasmul au umplut sala de la Galeria SENAT.

Emoții și gusturi rafinate

În timp ce oaspeții se delectau cu preparatele de început, pe scenă emoțiile erau vizibile. Mi-a plăcut să văd munca de echipă și nivelul de organizare al concurenților. Trebuie să fii cu adevărat un manager și un lider bun să poți menține oamenii concentrați pe ceea ce fac și să nu se lase copleșiți de privirile a celor 150 de oameni de la mese.

Să nu mai vorbim despre faptul că fiecare echipă a trebuit să pregătească patru feluri de mâncare, și să pregătească 150 de farfurii – cu un plating perfect – pentru fiecare dintre acestea. Nu știu dacă vă imaginați munca pe care au depus-o echipele din seara aceasta! De asemenea, trebuie să menționăm și efortul organizatorilor evenimentului, pentru că au fost extraordinari iar oaspeții s-au simțit cu adevărat răsfățați.

Fel principal, Double porc Mosafir, echipa condusă de Chef Alex Burcă

Despre preparate am putea vorbi zile întregi, fără să ne plictisim! Așa cum a menționat unul dintre participanții la eveniment „mâncarea se miroase, după se gustă, iar de abia după se mănâncă”. Într-adevăr, am avut parte de o experiență rar întâlnită, iar cele opt feluri de mâncare, patru din partea fiecărei echipe, s-au impregnat adânc în minte. Fiecare preparat a spus o poveste, iar fiecare bucătar și-a pus o bucățică din sufletul său în farfuriile noastre.

Medalion din mușchiulet de porc, gătit de echipa lui Chef Cezar Munteanu, Sursa foto: Arhiva personală
Choux umplut cu cremă de piersici, înghețată din dovleac cu caramel sărat și rom și spumă de iaurt și miere, desertul echipei lui Chef Cezar Munteanu, Sursa foto: Arhivă personală
Alivancă cu chisăliță de prune și ulei aromatizat cu babic de Buzău, deserul echipei lui Chef Alex Burcă, Sursă foto: Arhivă personală

Lecția de viață de la „Kitchen Battle”

La final, după numărarea voturilor publicului, jurații au fost chemați pe scenă și li s-a oferit cuvântul. Fiecare dintre ei a spus câteva cuvinte despre seara aceasta, despre preparatele pe care le-au gustat, după care au oferit votul lor uneia dintre cele două echipe. Pe mine personal m-au atins cuvintele Oanei Coantă, Chef bucătar și antreprenor, membră a juriului „Kitchen Battle” din 22 noiembrie. „Bogăția și sărăcia au elemente în comun. Ambele se lasă moștenire și ambele dau depresie și anxietate. Însă, una este să ai depresie și frigiderul plin, și alta e să ai depresie și să nu ai ce mânca.”

Ea ne-a reamintit astfel scopul acestui eveniment și motivul pentru care ne-am aflat acolo. Deși mâncarea a fost excelentă și ne-am bucurat de întreaga experiență, bucuria reală o vor simți oamenii care vor primi o masă caldă din partea celor de la Social Food. Este o oportunitate pentru fiecare dintre noi să ne aducem aminte cât de norocoși suntem că avem ce pune pe masă în fiecare zi, și să încercăm mereu să-i ajutăm pe cei care nu sunt la fel de norocoși.

Chef Cezar Munteanu câștigă prima seară „Kitchen Battle”

Chef Adi Hădean a fost prezentatorul acestui eveniment, fiind acompaniat pe scenă de Marius Tudosiei. Cei doi ne-au încântat de-a lungul serii cu diverse povești, captându-ne atenția în timp ce bucătarii lucrau de zor la amenajarea preparatelor ce aveau să ajungă pe mesele noastre. Deși suspansul a fost la cote maxime, la finalul serii am aflat cine pleacă acasă cu premiul realizat exclusiv de sculptorul Adrian Ilfoveanu.

Scorul a fost strâns, însă echipa lui Chef Cezar Munteanu a fost câștigătoarea primei seri a evenimentului „Kitchen Battle”. Alături de o echipă formată din oameni tineri și entuziaști, Chef Cezar Munteanu a realizat preparatele care au fost apreciate într-un număr mai mare de cei prezenți în sală. Cu toate acestea, nici echipa condusă de Chef Alex Burcă nu s-a lăsat mai prejos, acest lucru rezultând din diferența mică de voturi dintre cele două echipe.

Însă, așa cum și cei doi Chefi bucătari ne-au menționat, important este scopul caritabil pentru care au acceptat provocarea încă de la început.

În această seară, 23 noiembrie, începând cu orele 19:00 se dă startul cele de-a doua zi de „Kitchen Battle”. Pe scenă vor urca Chef Nico Lontras, împreună cu echipa sa de la Casa Timiș și Chef Daniel Pălici, pregătiți să ofere o experiență culinară inedită, dar și să ajute cauza nobilă a celor de la Social Food.