Florin Barbu a făcut mai multe declarații despre carnea de pui în ziua de joi, 28 martie. Declarația ministrului a venit după ce acesta a vizitat judeţul Arad, unde a mers pe la ferme din mai multe localităţi.
Florin Barbu spune că fermierii români nu vopsesc carnea de pui
Ministrul Agriculturii a explicat că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face verificări. Astfel, se va ieşi cu un raport pe acest lucru, spune el.
De asemenea, el este de părere că fermierii români nu fac așa ceva.
„Eu nu cred acest lucru, că fermierii fac aşa ceva, în primul rând. În al doilea rând, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care nu este în subordinea Ministerului Agriculturii, face verificări şi bineînţeles că se va ieşi cu un raport pe acest lucru. Nu pot să-mi dau cu părerea, eu nu cred că fermierii români vopsesc puii, să fie foarte clar. Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”, a declarat Florin Barbu.
Florin Barbu a spus apoi că puii din magazine sunt crescuţi în general cu porumb. Totodată, ţara noastră are piaţă de desfacere inclusiv în Franţa.
Cel mai mare export de carne în Franţa se face din România
Potrivit ministrului, România produce aproape 400 milioane de pui. În acest context, cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România, de la fermierii români.
Florin Barbu a subliniat că țara noastră are „un grad de autosuficienţă de 160%”.
„Ca să înţelegem, puii pe care îi vedem în magazinele de retail sunt cei cu 80 – 90% crescuţi cu porumb şi cantitatea cea mai mare de pui, pentru că sunt foarte bine căutaţi, am deschis piaţă inclusiv cu omologul meu francez ministru, piaţa din Franţa ia pui din România. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România, de la fermierii români, pentru că noi avem pe carnea de pui un grad de autosuficienţă de 160%. România produce aproape 400 de milioane de pui. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor are atribuţii pe verificarea produselor alimentare. Sunt sigur că ANSVSA va iesi cu un raport şi va lămuri acest lucru”, a mai spus ministrul.
Declarația ministrului a venit după ce președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat miercuri că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună.
El susținea că procedura ar fi realizată uneori realizată în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.
În acest context, el a susținut că ne confruntăm cu un „atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi”.
În urma acestui mesaj, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a precizat că verificările au relevat câteva nereguli la un număr restrâns de producători.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor informa că au fost luate toate măsurile necesare pentru a menţine un nivel înalt de protecţie a consumatorilor.