Carnea de pui produsă în România este de înaltă calitate
Scandalul puilor vopsiți s-a încheiat! Șeful InfoCons Protecția Consumatorilor, Sorin Mierlea, dă asigurări că producătorii locali respectă normele europene privind siguranța alimentară, carnea de pui produsă în România fiind de înaltă calitate.
Dintr-un total de 2.721 de eșantioane analizate, numai una a fost neconformă. Potrivit raportului Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, acel eșantion neconform conținea reziduuri de antibiotice.
Sorin Mierlea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la alertele emise de Uniunea Europeană și de autoritățile publice din România, referitoare la produsele neconforme. Se presupune că 99,99% dintre produsele alimentare de pe rafturile magazinelor sunt conforme.
Totuși, numărul alertelor zilnice (între 10 și 12) listate în aplicația europeană de protecția consumatorilor InfoCons, indică o problemă mare cu produsele neconforme, atât agroalimentare, cât și nealimentare.
Neconformitatea apar din cauza concurenței neloiale, publicității înșelătoare și etichetării inexacte a produselor alimentare. Aceste tactici înșelătoare sunt practicate de anumiți producători, în special de cei care produc carne de pui. Ele pot induce în eroare consumatorii.
„Din păcate, în ultima perioadă am văzut tot felul de alerte rapide, atât ale Uniunii Europene, cât și ale autorităților publice din România, cu privire la produse neconforme.
În acest moment, în momentul în care discutăm despre carnea de pui sau celelalte produse aflate în galantare, dar multitudinea de alerte ne pune în pericol sănătatea, ne pune în pericol sănătatea pe termen mediu și lung și mai ales a copiilor noștri, cred că o astfel de veste poate să fie bună, dar cu argumentul că această veste este pentru un anumit moment, la o anumită dată, când au fost prelevate niște probe.
Pe cealaltă parte, prezumăm că 99,99% din produsele din raft sunt conforme, dar vedem aceste alerte. În aplicația europeană de protecția consumatorilor InfoCons găsim alertele în timp real și vedem că aproape în fiecare zi sunt cel puțin 10-12 alerte de produse neconforme în zona produselor agroalimentare, nealimentare.
Pe cealaltă parte, din păcate, neconformitatea poate să revină și din această neconcurență în piață din punct de vedere al unei publicități înșelătoare cu privire la etichetare, cu privire la anumite mesaje date de anumiți producători chiar din zona aceasta a cărnii de pui, care poate să inducă în eroare consumatorul cu privire la achiziția sau anumite promoții”, a explicat el într-un interviu acordat pentru B1 TV.
De unde a pornit totul?
Scandalul puilor vopsiți a început în martie 2024, când președintele ANPC de la acel moment, Horia Constantinescu, a informat oamenii că unii pui sunt vopsiți prin intermediul hrănirii. Vopseaua pătrunde în carnea lor și nu poate fi îndepărtată prin spălare. Chiar și ouăle își schimbă culoarea din cauza avizantului Yellow 20 HS.
Avizantul Yellow 20 HS e un produs care respectă regulile UE, numărul 1831/2003. E folosit ca un aditiv la mâncarea animalelor și se amestecă cu alte ingrediente. Scopul lui e să coloreze pielea păsărilor și gălbenușul ouălor.
E făcut din xantofili naturali, obținuți din flori de Marigold (tagetes erecta). Printr-o metodă specială de procesare, se asigură că substanțele active sunt bine absorbite. E o pudră galben-portocalie și nu se dizolvă în apă. Poate fi folosit pentru păsări, câini și pisici.