Un reportaj realizat de Scmp în Rusia arată care este starea de spirit în rândul rușilor, mai ales printre femeile care se tem de soarta fiilor și soților lor, prost echipați și fără pic de experiență militară.
Victoria este o tânără care nu poate uita războiul din Ucraina, deși locuiește într-un mic apartament, lângă Moscova. Fratele ei a fost trimis să lupte în țara vecină, direct de la locul de muncă din regiunea Rostov, în sud-vestul Rusiei, pe Marea Azov. Tânăra, în vârstă de 37 de ani, nu se teme doar pentru fratele ei, ci și pentru soțul ei, care este deja pe lista celor care urmează să fie recrutați.
Multe alte cupluri din Rusia se găsesc într-o situație similară.
La nivel național, femeile cu copii mici își împărtășesc poveștile și temerile pe rețelele de socializare sau postează plângeri pe forumurile autorităților.
Rușii folosesc „soldații de unică folosință” ca momeală în luptă
Multe dintre femei nu știu cum vor supraviețui, dacă soții sau copiii lor nu se vor mai întoarce din Ucraina și ajung, adesea, să cheltuiască ultimele economii pe diferite echipamente, pentru a-i proteja cu ce pot în război.
A crescut cererea pentru veste antiglonț
Așa se face că acum cererea pentru veste antiglonț a crescut, dar sunt greu de obținut și destul de scumpe. Femeile spun că au cheltuit toți banii economisiți pentru a cumpăra rucsacuri, medicamente, lenjerie termică și șosete călduroase.
Între timp, videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare arată furia recruților. Un videoclip arată un grup de bărbați stând lângă un tren, plângându-se că nu au primit rațiile necesare. Trusele de prim ajutor sunt și ele insuficiente.
Unii rezerviști se plâng că nu au primit nici măcar o cască sau o armă. „Au dat haine, ghete, o mască de gaz și o lopată”, spune Alexei pentru istories.media, un site independent. Bărbatul spune că și-a cheltuit toți banii cumpărând un sac de dormit, o saltea și bocanci pentru iarnă.
Magazinele au rămas fără stocuri
După ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina, magazinele fizice și cele online, care comercializează diferite echipamente militare, au rămas fără stocuri.
La nivel național, tulburările au luat amploare, astfel încât și guvernanții și membrii parlamentului au început să se revolte din cauza problemelor legate de mobilizare.
Deputatul Andrei Guruliov, membru al Comisiei de Apărare, a acuzat faptul că peste un milion de echipamente militare au dispărut, fără nicio explicație.
Putin l-a concediat pe Dmitri Bulgakov, ministrul adjunct al Apărării, responsabil cu echiparea forțelor armate, dar Guruliov a spus că acest lucru nu explică „de ce oamenii trimiși pe front nu primesc uniforme”.
Reacția lui Putin
Chiar și mass-media de stat rusă a reacționat dur când s-a aflat că un înalt funcționar public, care lucra pentru administrația Moscovei, a fost trimis în Ucraina fără nicio experiență de luptă.
Alexei Martinov (28 de ani) a fost înrolat la 23 septembrie și a murit în prima linie pe 10 octombrie. Un jurnalist apropiat de Kremlin l-a întrebat pe Putin, în cadrul unei conferințe de presă, cum explică numărul tot mai mare de morți. Liderul de la Kremlin nu a comentat nimic despre bărbații Rusiei care acum se întorc acasă în coșciuge. Recunoscând că s-au făcut greșeli, președintele Putin a spus că trebuie respectate fazele pregătitoare pentru desfășurarea în zona de luptă și a subliniat, din nou, că recruții vor fi dislocați în primul rând pentru a securiza linia frontului de 1.100 km în Ucraina.