De o bună bucată de vreme, în supermarketuri și-a făcut apariția carnea prezentată ca fiind ”organică”, mai exact provenind de la animale crescute pe pășuni, hrănite cu iarbă și care nu au primit antibiotice. Altfel spus, crescute organic.
Toate produsele etichetate ca fiind organice trebuie să provină de la ferme, iar operațiunile de manipulare trebuie să fie certificate de către o agenție de stat sau privată. În ianuarie 2023, Globe Newswire a raportat că se estimează că piața globală a cărnii organice va crește cu aproape 7,5%, din 2023 până în 2028, scrie EverydayHealth.
Dacă vă întrebați dacă merită să cheltuiți mai mult, și sumele nu sunt deloc nesemnificative, cumpărând carne organică, iată care sunt termenii obișnuiți pentru comercializarea acestui produs și ce are de oferit.
1. Certificat organic
Programul Național al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) reglementează toate animalele ecologice certificate, cu un sigiliu verde USDA. Departamentul afirmă că, pentru a primi un sigiliu organic, fermele trebuie să crească animale în condiții care să se adapteze comportamentelor naturale (cum ar fi pășunatul), să aibă hrănă 100% organică și să nu li se administreze antibiotice sau hormoni. Un raport USDA din 2022 a constatat că carnea de vită organică, tocată, a fost cu 75% mai scumpă decât cea obișnuită, iar slănina organică a fost cu 187% mai scumpă.
2. Fără antibiotice
Diferite versiuni ale acestei etichete, inclusiv „crescută fără antibiotice”, pot fi găsite pe carnea de pasăre și produse de origine animală. Se spune că mai toate produsele animale crescute în mod convențional folosesc excesiv antibiotice. Producătorii care doresc să utilizeze produse fără antibiotice trebuie doar să trimită documentație la USDA, dar nu sunt supuși inspecțiilor. Această practică a fost analizată în urma cercetărilor publicate în 2022, care au arătat că până la 15% dintre bovinele despre care s-a susținut că au fost crescute fără antibiotice au fost testate pozitiv la ele.
3. Hrănite cu iarbă
Termenul „hrănite cu iarbă” se aplică produselor din carne de vită și produselor lactate. Acesta poate fi motivul pentru care cercetări anterioare au descoperit că multe produse etichetate drept ”carne organică” conțineau niveluri semnificativ mai mari de grăsimi polinesaturate omega-3 decât cele convenționale.
4. Crescute pe pășune
Această etichetă semnalează că animalelor li s-a permis să pască în aer liber și să mănânce iarbă sau alte alimente pe care corpul lor le poate digera. Dar, spre deosebire de un certificat organic, termenul ”crescute pe pășune” nu are un standard federal – și, conform grupului de lucru pentru mediu, nu sunt necesare inspecții regulate ale fermei pentru a verifica utilizarea corectă.
5. Naturală
Conform USDA, carnea ”naturală” nu conține ingrediente artificiale sau coloranți adăugați și a fost procesată într-un mod care nu a modificat în mod fundamental produsul. În plus, USDA cere mențiunea „naturală” pe ambalaj pentru a explica faptul că este „fără ingrediente artificiale”. Rețineți că „natural” nu este similar cu organic. Carnea naturală nu trebuie să îndeplinească aceleași standarde alimentare și de mediu precum cea organică.
6. Nemodificat genetic
Organismele modificate genetic sunt cele cărora li s-a schimbat ADN-ul pentru a crea un produs superior (cum ar fi rezistența la dăunători). Unii oameni se tem că modificarea genetică a alimentelor ar putea cauza probleme de sănătate sau de mediu – dând naștere sigiliului „Verificat” al Proiectului Non-OMG. Această certificare de la o organizație nonprofit indică faptul că un produs conține mai puțin de 0,9% ingrediente modificate genetic.
Doar două specii de animale modificate genetic au fost aprobate pentru consum în întreaga lume, potrivit publicației germane Deutsche Welle: porcul GalSafe și somonul AquAdvantage.