Planul inițial prevedea ca Prințul Carol, decăzut din drepturile de succesor la tron, să ajungă la Alba Iulia. După renunțarea la drepturile de prinț moștenitor, acesta și-a petrecut viața în străinătate, fiind mutat la Paris, spune istoric Alex Mihai Stoenescu.

Planul prevedea ca acesta să ajungă la Londra, de unde trebuia să zboare cu avionul către Alba Iulia și să se proclame rege, fiind întâmpinat de manifestanții partidului PNȚ (în acea perioadă era instaurată regența, deoarece pe tronul României era Regele Mihai I, încă minor). De aici, ar fi trebuit să pornească „Marșul asupra Bucureștiului”, în frunte cu noul rege. Totuși, Carol nu a reușit să ajungă la Alba Iulia, povestește Stoenescu.

Schimbarea datei Congresului

Marșul a fost planificat foarte bine, cu structuri, cu arme, sub conducerea lui Mihalache, în ciuda încercărilor lui Maniu, care a realizat gravitatea situației, de a opri acest eveniment.

Maniu și-a dat seama că nu îl mai poate opri. Atunci, a făcut un lucru, a intrat în secret în legătură cu Gheorghe Tătărescu (n.r. jurist, om politic în Partidul Național Liberal). L-a întrebat ce facem să oprim acest marș. Tătărescu a zis că se ocupă el și i-a cerut lui Maniu să continue cu declarațiile de liniștire a mulțimii. Tătărescu a făcut o manevră.

A trimis trenuri la Alba Iulia, i-a îmbarcat pe toți, ei crezând că ajung la București. În schimb, au ajuns în alte locuri din țară. Tătărescu a organizat multe alte acțiuni pentru a demonta acest marș către București. A avut nevoie și de intervenția poliției și armatei, pentru că anumite grupuri refuzau să oprească marșul. Astfel, cei care plecau spre București nu au mai ajuns”, a spus Stoenescu.

La un moment dat, Iuliu Maniu a anunțat modificarea datei Congresului, din 22 aprilie în 6 mai 1928.

„Această mișcare era sincronizată cu o venire ilegală a lui Carol din Anglia la Alba Iulia. Marea Adunare trebuia să-l declare rege, iar acest marș să se desfășoare cu noul rege în frunte, să vină la București să răstoarne Guvernul, regența și tot ce era acolo. Să-l urce pe Carol pe tron. Acest lucru a fost planificat în urma înțelegerilor și discuțiilor dintre Carol al II-lea și Maniu”, a precizat istoricul.

Deplasarea la Londra

Carol al II-lea s-a deplasat la Londra pentru a pregăti venirea lui la Alba Iulia. Acesta a luat legătura cu o serie de grupuri de sprijin și cu organizații maghiare care cereau ca Ungaria să preia Transilvania, să anuleze Tratatul de la Trianon și Transilvania să le revină lor.

„La unguri s-a dus Carol pentru bani și pentru a-i pune la dispoziție avioane și tot felul de mijloace pentru a se deplasa la Alba Iulia la manifestație”, a spus istoricul.

La 28 aprilie 1928, venit din Franța, Carol debarcă în Anglia, unde își pregătește deplasarea clandestină cu avionul. La acel moment, au fost trimiși oameni ai serviciilor secrete pentru a-l urmări pe Carol. Intervievat de reprezentanții din Londra, Carol a declarat că este dispus să vină în România dacă poporul îl va chema.

Nepotul lui Carol, Paul de România, a venit cu date care atestă complicitatea lui Carol cu maghiarii. Acesta ar fi acceptat ca, odată ce va ajunge pe tronul României, să pună în discuție granițele țării, Tratatul de la Trianon și părți din Transilvania, fiind contestată și Unirea Transilvaniei cu România.

Ministrul ungar ar fi confirmat, într-o discuție cu un ministru britanic, legătura dintre Carol și lordul Rottermen, principalul finanțator al acestei acțiuni, și posibilele sale implicații în politica României.

„S-a întocmit un dosar de către serviciile secrete ale României ce are ca titlu <Complotul fostului Prinț Carol care urmarea cu guvernul ungar revizuirea Tratatului de la Trianon>. Carol ar fi pregătit și 200.000 de proclamații pe care avea să le aducă în țară. Acestea vizau o revizuire a tratatului de la Trianon”, a spus Stoenescu în cadrul podcastului.

Implicarea statului britanic

Istoricul a adus în atenția publicului o nouă problemă: implicarea statului britanic care risca să intre în conflict cu România.

„De pe teritoriul britanic venea cineva care dorea să facă o lovitură de stat pe teritoriul român. Se pregătea un complot asupra unui stat partener și aliat. Din acest motiv, autoritățile britanice au găsit o soluție. Au spus că actele de identitate ale Prințului și ale însoțitorilor săi nu sunt în regulă.

Motiv pentru care au interzis plecarea avioanelor. Vizele nu sunt bune, nu puteți sta pe teritoriul britanic, le-au zis. În plus, el se prezenta ca prințul României, statut care îi fusese luat”, a precizat istoricul.

Guvernul britanic a decis să-l expulzeze pe prinț și pe însoțitorii săi. Autoritățile au oprit avioanele și au aruncat manifestele. Carol ar fi trebuit să ajungă la Alba Iulia pe 6 mai. În absența lui, Iuliu Maniu a decis să renunțe la marșul planificat și să se limiteze la adoptarea unei moțiuni împotriva guvernului. Ulterior, pe 10 mai, Carol al II-lea a fost declarat rege la București.