ca subiecte importante au fost generate de declaratiile interlocutorilor tai, iar emisiunea e citata ca o agentie de presa. Cum explici acest succes?
Carol Sebastian: Nu vreau ca emisiunea „Romania la raport“ sa devina o agentie de stiri. E departe de dorinta si ambitia mea profesionala. O parte din ceea ce fac eu aici e preluat de site-ul Hotnews si probabil de aici se duce in circuitul presei mari. Dorinta mea este ca aceasta emisiune sa fie altfel decat ceea ce faceam la BBC. Acolo erau niste reguli clare, dar nu puteam sa fiu mai detasat si sa ma misc exact cum voiam eu.
Capital: Audienta Mix FM este mica. Cum reusesti sa-i atragi pe politicieni, ce le oferi, de ce vin la „Romania la raport“?
Carol Sebastian: Nu le ofer nimic, ce sa le ofer? Eu nu stiu nici audienta la emisiunea mea! Fara falsa modestie, cred ca vin, in primul rand, pentru mine. Ii stiu pe multi dintre ei pentru ca lucrez in presa mare de peste zece ani.
Capital: Ei sunt constienti ca nu au o viata usoara in emisiune si totusi vin!
Carol Sebastian: Sunt constienti, dar in acelasi timp le las o portita deschisa: glumesc, incerc sa-i fac sa se simta bine, chiar daca discutam subiecte serioase, lucruri incomode, chiar daca pun o intrebare de zece-douazeci de ori si tonul devine mai sever. Nu vreau sa fiu un inchizitor in emisiune! Daca esti inchizitor, s-ar putea sa nu-ti mai vina. Initial, profilul acestei emisiuni era „sa iesi la raport“ si sa dai socoteala pentru ce ai facut tu ca demnitar. Acum mi se pare un profil usor depasit. Titlul si brandul raman, dar eu incerc sa fac si altceva: sa am interviu de personaj, sa inteleg personajul si sa intru in rezonanta cu el si sa scot cat mai multe de la el.
Capital: Cum iti pregatesti emisiunea?
Carol Sebastian: Ma documentez, imi fixez doua-trei idei pe care sa le urmaresc si imi propun sa-i ascult cu foarte mare atentie. Nu imi pregatesc intrebari amanuntite cum faceam la BBC. Este o emisiune in care nu exista teama de a ma exprima si de a rade, de a glumi, de a ma intreba, de a ma lua peste picior. Sunt un moderator extrem de subiectiv. Pot sa ma misc liber si sa-mi spun opiniile transant. De multe ori las deoparte haina de moderator si intru in cea de om care-si spune opiniile. M-am saturat de obiectivitatea mult clamata in presa. Simt nevoia sa fac pe „nebunul“ si sa-mi exprim opiniile, sa fiu eu insumi!
Capital: Ce faci cand simti ca interlocutorul minte?
Carol Sebastian: Sunt educat in acest sens. Am gena asta a neincrederii si suspiciunii bine temperate, in stare de veghe, mai ales fata de politicieni. Inainte ajungeam sa ma cert cu unii dintre interlocutori. Am invatat sa ma mai calmez. Am avut si invitati care, culmea!, nu erau politicieni si aveau un tupeu agresiv, te lasau masca!, dar am invatat sa-i pun la punct elegant.
Capital: Care sunt bucuriile tale profesionale?
Carol Sebastian: Sunt cateva, dar marea bucurie este cand interlocutorul pe care-l respect se simte bine in emisiune, iese din cochilie si spune ce are de spus si, mai mult, spune ce n-a spus in alte locuri!
Capital: A fost un intreg scandal in presa dupa declaratiile facute de Alin Teodorescu legate de conflictul de anul trecut dintre Iliescu si Nastase. E tipul de succes care iti convine?
Carol Sebastian: Nu. Am urmarit subiectul dezvoltat in presa cu interes, dar nu acesta e scopul emisiunii. Raman mai degraba momentele de emotie ca de exemplu, cand l-am invitat pe Ion Vianu, medic psihiatru, fiul marelui Tudor Vianu si un om de mare profunzime. In timpul discutiei mi-am amintit de o replica a lui Tudor Vianu, din anii negri ai stanilismului: „Astept sa oboseasca nedreptatea.“ Ion Vianu s-a emotionat. Asta e important: sa discut idei, dar si sentimentele din spatele ideilor. Am avut emisiuni memorabile, din punctul meu de vedere, cu Adrian Marino, cu Sergiu Cunescu (ultimul sau interviu pe care l-am facut pentru Evenimentul Zilei, un testament spiritual), cu Gabriel Liiceanu. Au fost discutii profunde si imi pare rau ca unele nu mai sunt in arhiva. Dar nu vreau sa-mi adun dialogurile intr-o carte. Mi se pare un orgoliu pueril.
Capital: Esti singurul moderator care rade cu voluptate in timpul discutiilor.
Carol Sebastian: E un semn al libertatii si al invitatiei de a trancani. Nu e o forma de batjocura pentru ca nu e sarcastic. Au fost situatii la BBC cand am ras, mi s-a reprosat si m-am enervat ingrozitor.
Capital: Ai dat „rateuri“?
Carol Sebastian: O emisiune ratata a fost si asta cu Tariceanu. Am facut-o in biroul lui, nu m-am simtit confortabil, nu eram in apele mele. M-am gandit ca poate nu este cazul sa adopt un ton agresiv. In acelasi timp, au fost situatii in care trebuia sa mai insist. M-a uimit, de pilda, siguranta lui. El parea multumit cu ce este el acum, cum e partidul sau in acest moment si venea cu explicatia: trebuie sa guvernam, trebuie sa guvernam, sa guvernam… Cred ca iesea mai bine daca il faceam in studio.
Capital: De ce?
Carol Sebastian: E un factor psihologic extrem de important cand te duci sa faci interviuri in „deplasare“. Trebui sa invat sa joc in deplasare. O sa accept din ce in ce mai greu sa fac interviuri in afara studioului. Dar am avut si o emisiune de cinci minute. La alegerile interne de la PSD, am avut un sir de telefoane stabilite cu mai multi ziaristi din presa, iar in studio era analistul Cristian Preda. Am incercat sa sunam o data, de doua ori… a cincea oara am zis „gata, nu mai tinem nici o emisiune, ne ducem la casele noastre!“
Capital: Si ce-a zis patronul?
Carol Sebastian: Ce sa zica, trebuia mai intai sa remedieze telefoanele! Incerc sa am o libertate totala. Nu fac foarte mult pe nebunul, dar nu cred ca sunt un tip comod pentru orice patron.
Carte de vizita
Carol Sebastian, realizatorul talk-show-ului „Romania la raport“ (Mix FM)
Locul si data nasterii: Faget, judetul Timis , 28 aprilie 1965
Studii: Facultatea de Filologie din
Universitatea Timisoara – promotia 1988
Activitate: – redactor revista Orizont (1990 – 1991)
• reporter revista Cuvantul (1992-1994)
• reporter BBC (1994 – 2002, cu doua intermitente la „Evenimentul zilei“)
• redactor sef adjunct „Evenimentul zilei“ (2002 – 2004)
• alte colaborari la Radio Total si „Editie speciala“ – TVR1
• realizeaza „Romania la raport“ din februarie 2004.