Banca Carpatica va investi peste 11 milioane de lei (circa 3 milioane de euro) pentru modernizare, extinderea reţelei şi îmbunătăţirea ofertei, declară, pentru Capital, preşedintele băncii, Nicolae Hoanţă. Unul dintre proiecte vizează intrarea pe segmentul finanţărilor în leasing.
Capital: Recent aţi lansat primul fond de investiţii, Carpatica Stock, gestionat de Carpatica Asset Management, fond la care banca pe care o conduceţi a contribuit cu 1,4 milioane euro. Veţi intra şi pe alte segmente de piaţă?
Nicolae Hoanţă: Direcţiile de bază în care banca se va dezvolta vor fi în continuare cele care au în vedere creditarea, cardurile, transferul de bani şi managementul activelor. Totodată, aşa cum am procedat în fiecare an, vom reinvesti profitul obţinut şi ne vom orienta şi spre finanţările prin sistem leasing, deoarece acesta oferă posibilitatea majorării disponibilităţii de finanţare, asiguråndu-se, de asemenea, divizarea riscului între locator şi locatar. Leasingul oferă flexibilitate, prezintă o serie de avantaje fiscale, precum şi avantaje în ceea ce priveşte diminuarea costurilor.
Capital: Care vor fi sursele de finanţare şi volumul investiţiilor pentru toate aceste direcţii de dezvoltare?
Nicolae Hoanţă: Deja am făcut o serie de eforturi investiţionale în reţeaua de unităţi, în canalele alternative de distribuţie, în informatică şi în oameni. Vom pune accent pe eficientizarea acestor investiţii, dar vom continua şi să ne modernizăm tehnologiile, reţeaua de unităţi şi să ne îmbunătăţim oferta. În acest sens, anul acesta investim peste 11 milioane de lei. Sursele de finanţare sunt, în primul rånd, cele proprii, furnizate de fondurile băncii. În al doilea rånd, banca are încheiate o serie de acorduri de finanţare cu instituţii financiare şi bancare naţionale şi internaţionale pentru derularea de proiecte specializate pentru diferite categorii de clienţi.
Capital: Care credeţi că va fi evoluţia sistemului bancar romånesc pe termen mediu?
Nicolae Hoanţă: Pe långă influenţele legate de criza financiară internaţională, cea energetică şi cea alimentară, situaţia sectorului financiar-bancar pe termen mediu va depinde mult de politicile bugetare ale guvernelor viitoare. Mă aştept, de asemenea, ca, pe termen mediu şi lung, atractivitatea mediului economic din Romånia să se reducă mult şi sunt convins că vom asista la ieşiri de capital şi de afaceri bancare din ţară.