Conducerea Băncii Comerciale Carpatica (BCC) propune acţionarilor majorarea capitalului cu 28 milioane lei, prin aport în numerar, de la 201,2 milioane lei la 229,2 de milioane de lei.

Motivul majorării constă în capitalizarea băncii pentru a susţine liniile de afaceri ale instituţiei şi a asigura o rezistenţă mai bună la şocurile macroeconomice şi sistemice, se arată într-un convocator al instituţiei de credit remis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Operaţiunea vizează emiterea a 280 milioane de titluri cu o valoare de emisiune de 0,1 lei, egală cu valoare nominală, precizează Mediafax.

Noile titluri vor fi oferite spre subscriere acţionarilor, proporţional cu participaţia fiecăruia, în raport de 13,91 unităţi noi pentru 100 de acţiuni deţinute. Acţionarii îşi vor putea exercita dreptul de preferinţă în intervalul 12 august – 25 septembrie.

Propunerea Consiliului de Administraţie al băncii urmează să fie analizată de acţionari la 18 iulie.

Totodată, pe ordinea de zi se află şi revocarea mandatului unui administrator, pentru respectarea numărului impar de membri în Consiliu, conform prevederilor legale şi actului constitutiv.

Conform celor mai recente raportări, principalul acţionar al băncii este omul de afaceri Ilie Carabulea, cu 36,2% din titluri.

Valoarea activelor instituţiei de credit s-a menţinut anul trecut la circa 2,28 miliarde de lei, similară cu cea de la finele anului 2007, iar pentru acest an banca estimează o majorare de 22,19%, la 2,8 miliarde lei. De asemnea, banca estimează un profit net de 6,73 milioane de lei pentru 2009, în creştere de peste opt ori comparativ cu rezultatul din anul precedent, când banca a avut o majorare semnificativă a provizioanelor.

Cel mai recent transfer cu titlurile instituţiei de credit a fost perfectat marţi, când la finalul şedinţei bursiere o acţiune era cotată la 0,1 lei, în scădere cu 1,96%. În aceste condiţii, capitalizarea Banca Comercială Carpatica este de 201,1 milioane lei, egală cu valoarea capitalului social.

Sursa: Mediafax