De ce este Carrefour în INSOLVENŢĂ!

Carrefour România SA, societatea care administrează reţeaua de magazine Carrefour în România, a intrat în insolvenţă, în urma unei decizii din 23 decermbrie 2013 a Tribunalului Bucureşti. Hotărârea a fost luată la cererea distribuitorul de scutece GSL Logistic, care avea de încasat de la francezi circa 170.000 de euro. Între timp, Carrefour a achitat datoria şi a cerut suspendarea hotărârii de intrare în insolvenţă. Carrefour află, în cursul săptămânii viitoare, dacă iese din insolvenţă.

Instanţa a admis cererea de deschidere a procedurii generale de insolvenţă a Carrefour – cu afaceri de aprox. 986 de milioane de euro anul trecut (fără TVA) -, şi a "decăzut debitoarea din dreptul de a formula un plan de reorganizare a activităţii", potrivit portalului instanţelor de judecată al Tribunalului Bucureşti. Ca măsură provizorie, până la prima adunare a creditorilor, instanţa a numit doi administratori judiciari – Rodicom IPURL şi Expert Insolvenţă SPRL.

Furnizorul român de scutece acuză că retailerul francez i-a scoas abuziv din magazine produsele pentru a face loc altora similare, dar aduse din Franţa.

"Ne-au scos brutal din «Carrefour», după 9 ani de existenţă a acestuia în România. Nu au respectat termenii contractuali şi au avut un comportament abuziv. De trei ani au tot încercat să ne scoată afară şi acum au rezolvat problema trimiţând un email. După ce decizia lor a fost deja luată, iar condiţiile ne-au fost impuse, acum încearcă să inventeze tot felul de argumente. Am fost în toţi aceşti ani lângă «Carrefour», dar nu a mai contat în faţa intenţiei lor de a aduce produse similare din Franţa", au precizat pentru Antiţepari.ro surse din cadrul firmei "GSL Logistic", la sfârşitul lunii august 2013.

O companie cu 8 angajaţi, GSL Logistic a încheiat 2012 cu o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei (cca. 380.000 euro), în scădere cu 15% faţă de anul precedent, şi un profit de 12.800 de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe.

Creditorii se pot înscrie la masa credală până la data de 23 februarie 2014, termenul de verificare a creanţelor, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar este 23 martie 2014. Termenul de definitivare a tabelului creanţelor a fost stabilit pentru 23 aprilie 2014, iar termenul pentru soluţionarea contestaţiilor la tabelul preliminar la 13.04.2014.

Sentinţa Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.

Carrefour a achitat datoria şi a cerut deja, în 27 decembrie 2013, suspendarea hotărârii de intrare în insolvenţă. Solicitarea de suspendare a hotărârii de intrare în insolvenţă a Carrefour va fi analizată în 15 ianuarie de Tribunalul Bucureşti.
Carrefour România consideră ca fiind “neîntemeiată” hotărârea privind procedura de insolvenţă împotriva sa.
"Carrefour Romania SA considera ca aceasta hotarire este netemeinică, întrucât situaţia financiară a Carrefour România SA este extrem de solidă, iar pretinsa creanţă a societăţii comerciale care a declanşat această procedură judiciară a fost deja achitată, cererea sa fiind lipsită de obiect. Avocaţii noştri au fost mandataţi să iniţieze toate demersurile legale care se impun pentru atacarea acestei hotărâri care încă nu a fost comunicată oficial societăţii noastre.

Informăm pe această cale toţi partenerii noştri (furnizori, clienţi, consumatori) că activitatea Carrefour Romania SA se desfăşoară în condiţii normale, societatea urmând a-şi respecta toate obligaţiile, potrivit contractelor încheiate", se arată într-un comunicat remis presei de către Carrefour.
Grupul francez Carrefour operează în România 160 magazine (25 hipermarket-uri „Carrefour”, 78 supermarket-uri „Market”, 56 magazine de proximitate „Express”, plus un magazine online). Afacerile retailerului pe piața locală au depășit anul trecut 4,2 mld. de lei (cca. 986 mil. euro), iar profitul s-a ridicat la 104,7 mil. lei (23 mil. lei), potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor.