Este vorba de Auchan, Casino, Carrefour (sub mărcile Carrefour şi Grand Jury), Cora, Monoprix şi Picard, potrivit unui comunicat.

Produsele au fost retrase ca urmare a ‘nerespectării de etichetare în privinţa naturii cărnii’, potrivit Federaţiei, care grupează o mare parte din distribuitorii francezi.
Un alt distribuitor, Systeme U, care nu face parte din DGF, a anunţat retragerea produselor Findus şi a două tipuri de produse ale mărcii sale distribuitoare.

Ministrul francez pentru consum, Benoît Hamon, a declarat duminică pentru Le Parisien că se aşteaptă noi retrageri de produse având în vedere că Comigel, care a produs preparatele respective, furnizează mai multor distribuitori.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna care trebuia să conţină carne de vită a provocat un val de proteste în Marea Britanie. Grupul alimentar suedez Findus, primul vizat, a anunţat sâmbătă în Franţa că va depune luni o plângere împotriva unui autor necunoscut.

Primele elemente ale anchetei au permis să se stabilească că carnea de cal provenea din România, înainte de a fi livrată societăţii Spanghero, care o furniza companiei Comigel, cea care prepara specialităţile pentru Findus.
Ce spune Ministerul Agriculturii
Gradul de implicare al unităţilor româneşti în scandalul privind fraudarea prin substituţie a cărnii de vită cu cea de cal se va cunoaşte în cursul zilei de luni prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, a anunţat, duminică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

‘Cel mai probabil, în cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, vom avea informaţii suplimentare de natură să clarifice gradul de implicare al unităţilor româneşti. Până la acest moment nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franţa de natură să aducă clarificări asupra gradului de implicare a celor două unităţi din România’, se menţionează în comunicatul MADR.
Deşi ancheta demarată sâmbătă de autorităţile specializate din România este în continuare în derulare datorită volumului mare şi complexităţii documentelor referitoare la asigurarea trasabilităţii, una din unităţi este exclusă deoarece a livrat numai carne de cal pe piaţa Uniunii Europene.

‘În urma derulării anchetei rezultă că una din unităţi este aproape exclusă, urmare a faptului că a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal. Pentru cea de-a doua unitate în momentul de faţă se verifică listele de trasabilitate cu locurile de descărcare şi documentele aferente, ancheta nefiind încă finalizată din cauza volumului mare de activitate al acestei unităţi precum şi din lipsa elementelor de identificare solicitate autorităţilor franceze’, precizează sursa citată.

Ministerul Agriculturii reiterează că nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituie a cărnii de vită cu cea de cal.

De asemenea, oficialii români din MADR condamnă astfel de practici menite să inducă în eroare consumatorul, angajându-se, alături de autorităţile din celelalte state ale UE, să-i identifice şi să-i pedepsească pe cei care vor fi găsiţi vinovaţi, în conformitate cu legea.

Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară (FSA) a anunţat joi că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel.

Preşedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a anunţat vineri că produsul, respectiv carnea de cal folosită în lasagna considerată de vită, provenea de la un producător român. De asemenea, grupul agroalimentar suedez Findus a acuzat sâmbătă furnizorul de carne pentru lasagna, societatea franceză Spanghero, că a livrat carne de cal din România cu menţiunea ‘carne de vită’.

‘Fiind vorba de carne, reglementarea care se aplică în Franţa şi în Europa presupune ca pe ambalaj să fie identificat foarte clar cine anume a prelucrat acel produs’, a declarat pentru AFP directorul de operaţiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.

Totodată, grupul Findus a calificat drept puţin probabil ca prezenţa în cantitate mare a cărnii de cal în produsul inscripţionat ‘lasagna de vită’, vândut în Marea Britanie, să fie accidentală.

‘Primele rezultate ale anchetei interne a Findus UK (filiala britanică a Findus – n.red.) sugerează că contaminarea lasagnei de vită nu a fost accidentală’, a anunţat Findus într-un comunicat, precizând că se informează cu privire la procedurile judiciare pe care le-ar putea declanşa împotriva furnizorilor săi.
Sursa: Agerpres