Într-o decizie de azi, 1 aprilie, Comisia Europeană a aplicat amenzi de aproape 460 de milioane de euro celor 15 producători auto, inclusiv companii de renume precum Volkswagen, Renault și Ford. Aceștia au fost acuzați de formarea unui cartel ilegal, având ca scop manipularea pieței de reciclare a vehiculelor scoase din uz.

În cadrul acestui cartel, aceștia au convenit să nu concureze în privința procesului de reciclare al automobilelor vechi și să colaboreze pentru a păstra tăcerea asupra anumitor practici care încalcă reglementările Uniunii Europene. Deși majoritatea producătorilor auto au recunoscut acuzațiile și au acceptat reducerea amenzilor, acest scandal a stârnit un val de reacții și controverse.

Comisia Europeană a aplicat amenzi de aproximativ 458 milioane de euro

Comisia Europeană a aplicat amenzi de aproximativ 458 milioane de euro pentru 15 producători auto care au participat la un cartel destinat să manipuleze procesul de reciclare a vehiculelor vechi.

Printre companiile sancționate se numără nume de top din industrie, precum Renault, Stellantis, Ford și Volkswagen. Acestea au fost implicate într-o înțelegere ilegală care a avut loc între mai 2002 și septembrie 2017.

Ce presupunea cartelul

Scopul principal al acestui cartel a fost de a evita concurența între producători în ceea ce privește publicarea datelor referitoare la reciclarea vehiculelor uzate.

De asemenea, au existat acorduri secrete pentru a păstra tăcerea privind cantitatea de materiale reciclate utilizate în producția noilor mașini.

Un alt punct al înțelegerii a fost legat de demontarea și procesarea automobilelor vechi, unde producătorii nu au dorit să plătească pentru munca celor care se ocupau de această activitate.

Conform legislației Uniunii Europene, fiecare producător auto este responsabil de reciclarea vehiculelor scoase din uz. Acest lucru presupune suportarea costurilor aferente reciclării dacă este necesar, dar cartelul s-a constituit pentru a evita astfel de cheltuieli suplimentare.

reciclare auto, parc masini, dezmembrari, auto
SURSA FOTO: Dreamstime

Amenzi record și sancțiuni pentru companiile implicate

Printre cele mai mari amenzi aplicate se numără sancțiunea de 127,69 milioane de euro pentru Volkswagen, care a fost liderul cartelului, urmat de Renault-Nissan cu 81,46 milioane de euro și Stellantis cu 74,93 milioane de euro. Ford a primit o amendă de 41,46 milioane de euro.

De asemenea, Toyota, Mitsubishi, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Mazda, General Motors, Suzuki și Volvo au fost și ele amendate, în timp ce Asociația Constructorilor Europeni de Automobile a primit o penalizare de 500.000 de euro.

În schimb, Mercedes-Benz, care a fost și ea implicată în cartel, nu a primit nici o amendă, fiind scutită de această sancțiune datorită faptului că a colaborat activ cu autoritățile și a dezvăluit informațiile relevante despre cartel.

Reducerea amenzilor prin recunoașterea vinovăției

Toți producătorii auto implicați au ales să-și recunoască greșelile, fapt care le-a permis să beneficieze de o reducere de 10% a amenzilor aplicate.

Această decizie a fost luată în urma negocierilor cu oficialii Comisiei Europene, care au apreciat colaborarea acestora în cadrul investigației.

Recunoașterea vinovăției este o practică frecvent utilizată în astfel de cazuri, având ca scop accelerarea procesului de sancționare și de recuperare a pieței.

Investigarea continuă a cartelurilor din industria auto

Comisia Europeană a desfășurat inspecții neanunțate în 2022 la mai multe companii și asociații auto, în urma unor suspiciuni legate de posibile încălcări ale reglementărilor antitrust.

Ancheta a vizat în mod special comportamentele de tip cartel din cadrul industriei auto, iar această amendă recentă face parte dintr-un efort mai larg de a descuraja practicile ilegale care pot afecta concurența și consumatorii din Uniunea Europeană.

Investigațiile și acțiunile legale ale autorităților europene arată că sectorul auto continuă să fie unul în care respectarea normelor de concurență este monitorizată cu strictețe, iar sancțiunile sunt din ce în ce mai mari pentru cei care încalcă reglementările.