Cartela SIM ar putea să dispară în curând
Cartela SIM este doar un procesor mic cu puțină memorie pe o bucată de plastic. Fără ea, nu poți efectua apeluri de telefonie mobilă, nu poți trimite nici SMS-uri și nu ai nici conexiuni de date. Dar ar putea să devină inutilă în viitorul apropiat.
La începutul anilor ’90, cartela SIM era sub forma unui card bancar. A fost înlocuită însă rapid cu micro-SIM, explică Henning Gajek de la portalul de telecomunicații Teltarif.de. Acesta măsoară 2,5 x 1,5 cm și este utilizat în principal în telefoanele mobile simple.
Apoi există un micro-SIM cu dimensiuni (1,5 x 1,2 cm) cu o mărime intermediară, care, potrivit lui Gajek, este folosit din ce în ce mai puțin. Practic, toate dispozitivele mai noi funcționează acum cu o cartelă nano-SIM. Aceasta măsoară 1,23 x 0,88 cm și este realizată aproape în întregime din folie, marginea din plastic fiind subțire.
Furnizorii de servicii de telefonie oferă, de obicei, toate dimensiunile de carduri. Formatul dorit este presat din forma pretăiată sau reasamblat din piesele presate.
Pe termen mediu și lung însă, cartelele SIM inserabile vor deveni de domeniul trecutului. Motivul pentru acest lucru se numește „eSIM”. Acesta este un cip deja încorporat în multe dispozitive. Utilizatorii primesc un cod de la operator cu ajutorul căruia își pot activa profilul. Acest lucru ar trebui să faciliteze schimbarea contractelor.
ESIM-urile sunt folosite pe multe ceasuri inteligente
ESIM-urile nu sunt utile doar în cazul smartphone-urilor sau tabletelor, chiar dacă există destule smartphone-uri care suportă în prezent eSIM, spune Gajek. De asemenea, este utilă și pentru utilizarea în dispozitive portabile, cum ar fi ceasurile inteligente sau dispozitivele de urmărire a activității fizice.
Cu un profil activ, puteți efectua apeluri direct cu un ceas inteligent, fără a avea nevoie de o conectare la un smartphone.
În prezent, multe smartphone-uri eSIM au, de asemenea, un slot normal pentru cartela SIM, oferind astfel o funcționalitate utilă dual SIM, la fel ca și telefoanele cu sloturi duble pentru cartela SIM. Cu Dual SIM, aveți acces de pe un singur telefon la două numere și puteți folosi unul pentru serviciu și unul pentru uz privat.
Sau puteți cumpăra un SIM local în timpul vacanței pentru a efectua apeluri telefonice sau a naviga pe internet la un cost mai mic.
Cu Dual SIM, puteți trece de la un furnizor la altul și de la un tarif la altul.
„Dacă terminați munca la ora 18.00 și nu doriți să mai primiți apeluri de la serviciu, puteți pur și simplu să țineți numărul în așteptare până a doua zi dimineața”, spune Gajek.
Un alt tip de cartelă SIM se numește Multi-SIM. Termenul se referă la posibilitatea de a utiliza un singur număr pe mai multe dispozitive, de exemplu pe un al doilea sau chiar al treilea telefon mobil, tabletă sau smartwatch.
Cartelele SIM suplimentare necesare pentru acest lucru sunt însă rareori incluse în contracte și implică anumite costuri suplimentare. De obicei, trebuie să plătiți câțiva euro în plus pentru fiecare profil eSIM sau pentru cartela SIM. Astfel, puteți utiliza serviciile de pe acel unic număr pe toate dispozitivele.