Construcţiile de drumuri, piaţa de armament şi aparatură optică, distribuţia de filme, piaţa laptelui sau cea a jocurilor de noroc sunt câteva dintre sectoarele în care Consiliul Concurenţei a prins anul trecut firme şi autorităţi publice încălcând legea.
Aproape 20 milioane de euro au însumat amenzile aplicate anul trecut de Consiliul Concurenţei, potrivit Raportului de activitate pe 2013 publicat astăzi de instituţie. Au fost sancţionate 35 întreprinderi pentru practici anticoncurenţiale, o companie pentru nefurnizarea de informaţii şi o persoană fizică pentru punerea în aplicare a unei concentrări înainte de notificare şi autorizarea sa de Consiliul Concurenţei.
Faţă de anul precedent, suma este cu 187% mai mare, însă comparativ cu 2011, când s-au finalizat cazuri ce au implicat companii cu cirfe de afaceri foarte mari (cartelul de pe piaţa carburanţilor, abuzurile de poziţie dominantă ale Orange şi Vodafone), totalul amenzilor a fost de 15 ori mai mic.
Investigaţiile noi demarate de Consiliul Concurenţei au vizat, în 2013, sectorul construcţiilor de drumuri, al laptelui şi cel cinematografic. Inspectorii au verificat un posibil cartel şi acte anticoncurenţiale ale administraţiei publice pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri din judeţele Braşov, Sibiu, Mureş, Covasna şi Harghita, un alt cartel similar în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi, o posibilă licitaţie trucată în vederea furnizării de produse lactate prin „Programul Cornul şi Laptele” în cadrul Judeţului Harghita, un posibil cartel pe piaţa procesării şi comercializării laptelui şi produselor lactate, alt cartel vizând distribuţia de filme către cinematografe, precum şi o posibilă înţelegere anticoncurenţială verticală de fixare a preţului pe piaţa exploatării de film către cinematografe.
Cât priveşte investigaţiile finalizate anul trecut, încălcarea legislaţiei de concurenţă s-a constatat pentru: o licitaţie trucată pe piaţa de armament şi aparatură optică, acţiuni anticoncurenţiale ale administraţiei publice pe piaţa distribuției primare de crotalii, înţelegeri verticale anticoncurenţiale pe piaţa distribuţiei adezivilor şi mortarelor pentru polistiren, a jocurilor loto şi a aparatelor pentru procesarea produselor pentru tehnică dentară. Consiliul a mai constatat constituirea unui cartel şi acţiuni cu efecte anticoncurenţiale ale administraţiei publice pe piaţa serviciilor de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, respectiv pe cea a comercializării echipamentelor electrice şi electrocasnice noi, dar si nereguli on notificarea unei concentrări economice pe construcţiilor civile.
Campaniile de buy-back pentru electronice vechi, amendate cu 12,7 mil. euro
Sancţiunile au fost primite de 14 întreprinderi membre ale asociaţiilor ROREC şi ECOTIC, după o investigaţie rezultată prin conexarea, în 2010, a două investigaţii iniţiate de Consiliu în urma unor plângeri. Au fost vizate trei fapte anticoncurenţiale ce au afectat piaţa serviciilor de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice: două înţelegeri de tip cartel şi anumite acţiuni ale administraţiei publice.
Întreprinderile implicate sunt membre ale asociaţiilor ROREC şi ECOTIC. Asociaţia ROREC este o organizație colectivă, entitate non-profit, ce grupează principalii producători şi importatori de electrocasnice din România, care deţin peste 70% din totalul pieţei. Asociaţia ECOTIC este, de asemenea, o organizaţie colectivă, entitate non-profit, constituită în vederea preluării responsabilităţii producătorilor privind realizarea obiectivelor de colectare, reutilizare, reciclare şi valorificare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, grupând principali producători şi importatori de produse electronice şi IT din România.
Opt companii membre ROREC au fost amendate cu 47.881.380 lei (10,8 milioane euro) pentru fixarea în comun a discount-urilor (15% în cazul electrocasnicelor mari şi de 20% în cazul electrocasnicelor mici) şi controlul vânzărilor produselor lor în campaniile de buy-back din perioada 2008-2009 prin alocarea bugetului aferent proporţional cu cotele de piaţă preexistente ale companiilor membre ale asociaţiei. În acest fel, nu s-a urmărit maximizarea numărului de deşeuri colectate, ci s-au menţinut cotele de piaţă ale companiilor prin subvenţionarea discount-urilor. Şase companii membre ale asociaţiei ECOTIC au fost sancţionate cu 8.606.461 lei (1,9 milioane euro) pentru stabilirea unei înţelegeri anticoncurenţiale prin crearea unui mecanism similar cu cel al asociaţiei ROREC în cadrul campaniilor de tip buy-back iniţiate în februarie 2009.
Cea de a treia faptă anticoncurenţială a fost săvârşită de Comisia de evaluare şi autorizare a organizaţiilor colective, care, la momentul emiterii licenţei de operare, a interzis doar asociaţiei ECOTIC să utilizeze anumite fonduri pentru susţinerea vânzării de echipamente electrice şi electronice noi (prin aplicarea de discount-uri) şi pentru susţinerea campaniilor de marketing ale producătorilor de echipamente electrice şi electronice. Astfel, asociaţia ROREC a continuat să finanţeze aceste campanii de buy-back, în timp ce asociaţiei ECOTIC i s-a interzis acest lucru, fapt ce a denaturat concurenţa pe piata.
Sanctiuni la Loterie
Tot anul trecut, Consiliul a amendat Loteria Romana si alte trei societati pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale in anul precedent cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro). Pentru Compania Naţională Loteria Română SA amenda a fost de 9.018.141 lei (reprezentând 0,9% din cifra de afaceri înregistrată în anul anterior sancţionării), Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services a fost amendata cu 5.541.874 lei, Intracom SA Holdings cu 1.779.528 lei şi Lotrom SA – 512.469 lei (fiecare sancţiune reprezentând 6,3% din cifra de afaceri înregistrată în anul anterior sancţionării). Investigaţia a fost disjunsă în anul 2013 din cadrul unei investigaţii deschise din iniţiativa Consiliului Concurenței în anul 2012. Autoritatea de concurenţă a constatat că cele patru companii au realizat o înţelegere privind implementarea programului video-loterie în România, prin stabilirea unei obligaţii de neconcurenţă în cadrul Contractului de credit – furnizor. Obligaţia de neconcurenţă prevedea ca pe perioada derulării contractului, 2003-2013, Loteria Română nu avea voie să desfăşoare un alt program de video-loterie sau unul similar în cooperare cu alte companii. Deşi au existat oferte primite din partea altor companii privind implementarea unui alt program de video-loterie, clauza de neconcurenţă cuprinsă în contractul încheiat între cele patru companii a condus la restrângerea concurenţei atât pe piaţa exploatării maşinilor electronice cu câştiguri din România, cât şi pe pieţele aferente producţiei/comercializării de echipamente.
Gigi Becali, nereguli la preluarea ARCOM
Omul de afaceri Gheorghe Becali a avut anul trecut probleme si cu autoritatea de concurenta, care a constatat incalcarea regulilor privind autorizarea concentrarilor economice pe piata constructiilor civile. Amenda nu a fost foarte mare: 183.526 lei (aproximativ 41 mii euro), reprezentând 0,9 % din cifra de afaceri totală înregistrată în anul anterior sancţionării. În 2012, Consiliul Concurenţei a declanşat din oficiu o investigaţie privind posibila încălcare a Legii concurenţei de către Becali, prin punerea în aplicare a unei concentrări economice înaintea notificării şi emiterii unei decizii de către Consiliul Concurenţei. Prin mai multe tranzacţii succesive, în 2008, George Becali a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni din capitalul social al ARCOM SA Bucureşti (71,53%), dobândind astfel controlul unic direct asupra întreprinderii şi indirect asupra întreprinderilor controlate de aceasta. Operaţiunea a reprezentat o concentrare economică, în sensul Legii concurenţei, fapt pentru care achizitorul avea obligaţia de a o notifica Consiliului înainte de punerea sa în aplicare (prin măsuri, precum: exercitarea dreptului de vot pentru a influenţa activitatea întreprinderii, încheierea unor contracte, vinderea activelor, restructurarea întreprinderii etc.).