Cărți de identitate şi pentru românii care au domiciliul în alt stat membru UE! Apel către Guvern
Apel către Guvernul României, pe tema eliberării de cărți de identitate pentru românii din străinătate.
Mesajul a venit din partea FADERE – Federația Asociațiilor de Români din Europa. Totul, ca urmare a unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 22 februarie 2024.
CJUE a clarificat obligațiile statelor membre cu privire la eliberarea documentelor de identitate pentru cetățenii lor cu domiciliul în alt stat membru.
Autorităţile de la Bucureşti sunt criticate de către FADERE pentru că legislația națională care refuză eliberarea unei cărți de identitate unui cetățean român cu domiciliul în alt stat membru constituie o restrângere a libertății de circulație și de ședere în cadrul Uniunii.
Mai mult, vorbim despre o formă de discriminare faţă de românii care au domiciliul stabil în România. Aceştia beneficiază de de două documente de călătorie: cartea de identitate și pașaportul, subliniază FADERE.
În acest context, reprezentanţii românilor din diaspora europeană vin cu două solicitări extrem de clare pentru Guvernul României:
- Să elimine discriminarea cetățenilor români din diaspora (cetățeni români cu domiciliul stabil în străinătate) și să elibereze cărți de identitate tuturor românilor din diaspora, indiferent de domiciliul lor.
- Să elibereze cărțile de identitate în cadrul consulatelor românești în regim de urgență, ținând cont de nevoile imediate ale cetățenilor români din diaspora.
De ce este important ca statul român să acorde aceste documente românilor care au domiciliul în străinătate?
Autoritățile române se confruntă cu o lipsă de informații precise cu privire la numărul românilor care își au domiciliul în țară sau în afara granițelor sale.
Deși unele estimări sugerează că între cinci și șase milioane de români ar putea trăi în afara țării, doar sub un milion dintre aceștia au declarat acest lucru serviciilor de pașapoarte, subliniază FADERE.
Această situație reprezintă una dintre cauzele absenteismului la alegerile din România. Un număr semnificativ de cetățeni români adulți, care locuiesc în străinătate, sunt înscriși pe listele electorale ale localităților de origine, fapt ce îi împiedică să voteze prin corespondență în alegerile pentru Parlamentul României sau pentru președinte.
Această discrepanță contribuie la dezechilibrul administrativ-teritorial din România, existând localități în care aproximativ 50-60% din populație și-a stabilit domiciliul în străinătate, însă sunt înregistrate cu domiciliul în țară, ceea ce distorsionează în mod fals numărul real al locuitorilor unei comune sau oraș.
FADERE cere să se renunţe la o practică inventată de comunişti
Guvernul României ar trebui să adopte rapid o lege prin care să se poată elibera cărți de identitate pentru toţi românii din diaspora, indiferent de domiciliul lor.
În document, ar trebui să fie menționat domiciliul (pentru cetățenii cu domiciliul în România) sau țara de domiciliu (pentru cetățenii români din diaspora).
„Reținerea cărții de identitate, la eliberarea Pașaportului CRDS (cetățean român cu domiciliul în străinătate) este o practică discriminatorie inventată de regimul comunist.
Prin retragerea documentelor de identitate românești, la emigrare, autoritățile române pedepseau românii care alegeau calea libertății. Au trecut 34 de ani de la căderea regimului comunist, dar această practică nu a fost încă eliminată.
Este nedrept ca românii din diaspora, care au trimis în țară peste 50 de miliarde de euro în ultimii 10 ani, să fie discriminați în acest mod”, subliniază preşedintele FADERE, Daniel Țecu.