Dezvoltat de institutul de cercetări german Fraunhofer, sistemul permite scanarea vechilor texte şi ale ilustraţiilor lor viu colorate şi transmiterea lor pe un ecran plat. Cititorul trebuie să stea la câţiva metri distanţă de ecran, să întindă braţul şi să dea paginile cărţilor prin simpla mişcare a mâinii în aer, analizată cu ajutorul senzorilor de mişcare.
"Cred că cea mai veche carte pe care am digitalizat-o până acum are cel puţin 1.000 de ani", a spus şeful proiectului, Paul Chojecki. Fraunhofer lucrează în parteneriat cu biblioteca Bavariei din Munchen, care vrea să facă astfel cât mai accesibilă colecţia sa de cărţi vechi.
Institutul doreşte însă să împingă această experienţă mai departe. "Ne putem imagina o funcţie pentru căutarea unor cuvinte sau o traducere simultană dacă, de exemplu, cine parcurge cartea nu ştie latină", a adăugat Paul Chojecki.
Cărţile vechi nu sunt singurele care pot beneficia de această nouă tehnologie de lectură. Librarii ar putea, de exemplu, să le arate clienţilor cărţi pe care nu le mai au în stoc, adaugă şeful programului.
CEBIT, cel mai mare salon high-tech, şi-a deschis porţile oficial marţi şi urmează să se închidă pe 9 martie.
Sursa: Agerpres