Buletin cu cip. Anul 2024 aduce o adevărată schimbare în privința cărților de identitate. Persoanele care primesc aceste documente după data de 1 ianuarie 2024 trebuie să aibă în vedere anumite aspecte importante.
Noul buletin va avea dimensiunea unui card bancar. El va fi echipat cu un cip în care sunt stocate electronic datele personale ale titularului.
Noul buletin se poate folosi în toate țările Uniunii Europene
Informațiile stocate electronic în cipul cărții de identitate includ numele, fotografie, data nașterii, codul numeric personal și amprentele digitale.
Românii vor putea utiliza noul buletin în toate țările membre ale Uniunii Europene. El va putea fi folosit și în statele care recunosc aceste documente electronice, înlocuind necesitatea pașaportului.
Soluția pentru românii care refuză noile cărți de identitate
Autoritățile au abordat cu seriozitate temerile exprimate de unii dintre români în legătură cu noul buletin bazat pe cip. Astfel, cei care refuză să adopte aceste documente vor putea depune o cerere pentru a primi o carte de identitate clasică.
Cărțile de identitate simple, recent emise ca alternativă la cele cu cip, inițial ar fi urmat să fie folosite doar la nivel național. Cele emise până la data de 31 decembrie 2023 vor putea fi utilizate ca documente de călătorie pe durata valabilității lor.
Documentele de călătorie acceptate în statele membre ale Uniunii
Există, însă, un proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, MAI, care vizează eliminarea termenului de emitere până la 31 decembrie 2023 în legătură cu valabilitatea cărților simple de identitate fără cip, ca documente de călătorie.
În textul actului normativ se spune că buletinul, aflat în termenul de valabilitate, este considerat document de călătorie acceptat în statele membre ale Uniunii Europene. El e valabil și în statele terțe care îl recunosc ca document de călătorie, arată avocatnet.ro.
Actele necesare pentru un nou buletin
Românii care vor să aibă un nou buletin au nevoie de următoarele documente:
- actul de identitate.
- certificatul de naștere, original.
- certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original.
- certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original, certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate.
- extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original.