modalitatea de stocare a carnetelor de munca. Astfel, evidenta dovezilor de munca urma sa fie tinuta electronic. Zis, dar nu si facut in totalitate. Cel putin, nu in Romania. Reprezentantii ministerului si cei ai inspectoratelor si-au dat seama ca nu au resursele necesare pentru aceasta schimbare. Asa ca, in urma deciziei de abrogare a Decretului nr. 92/1976 privind carnetele de munca, in loc de un miracol electronic, angajatorii s-au pomenit cu o lipsa totala de carnete pe piata. Dezastrul cade pe umerii proaspatului angajat, care daca vrea sa obtina un credit la o banca trebuie sa treaca prin adevarate furci caudine.Pentru a incheia un contract de credit ipotecar, bancile solicita o copie dupa cartea de munca.
Daca aceasta nu exista, banca solicita, fara drept de apel, o adeverinta de la inspectoratele teritoriale de munca in care sa fie specificat negru pe alb ca angajatul are contract de munca pe perioada nedeterminata, dar nu i s-a intocmit carnet de munca. Aceasta adeverinta este mai greu de obtinut. Pentru ca nu stiam exact cum se procedeaza, i-am cerut sfatul lui Paul Dobrescu, inspector-sef adjunct la Inspectoratul teritorial Bucuresti. Acesta ne-a explicat ca angajatorul trebuie sa scrie adeverinta, dupa care aceasta trebuie vizata de unul din inspectorii pe sector, in evidenta caruia se afla compania. Inspectorii de sector isi desfasoara activitatea la sediul Inspectiei Muncii din calea Giulesti. Zis si facut. Cand am ajuns cu adeverinta la vizat, inspectorul cu pricina nici n-a vrut sa auda. In opinia sa, angajatorul trebuie de fapt sa faca o cerere catre Inspectoratul teritorial.
Aceasta trebuie semnata in Giulesti, urmand ca documentul sa fie depus la Inspectorat, sa fie platita o taxa de 200.000 de lei si de acolo sa fie eliberata adeverinta. Zis si facut din nou. A doua oara cand ne-am prezentat in Giulesti, ghinion! Inspectorul cu pricina lipsea de la serviciu.
„Nu ii tine nimeni locul si nu mai vine pana maine”, ne-au expediat rapid colegii de birou. Dat fiind ca deja trecusera trei zile, ne-am deplasat direct la sediul Inspectoratului teritorial si, in calitate de jurnalisti, i-am solicitat lui Paul Dobrescu sa lamureasca situatia. Acesta s-a uitat la cererea intocmita dupa indicatiile inspectorului din Giulesti si a spus ca nu e bine, ca nu asa ne-a explicat el. In fine, a pus mana pe telefon si in jumatate de ora aveam adeverinta semnata. Fara sa platim nici o taxa, pentru ca, a spus el, „e adeverinta de salariat si nu se plateste”. Ca simplu salariat al unei firme oarecare, adeverinta se obtine mult mai greu. Plus ca informatiile primite de la inspectori difera complet de cele ale sefilor lor. Solicitantul devine o minge trimisa din curtea Inspectoratului Teritorial al Fortelor de Munca din calea Giulesti in cea a Inspectoratului Teritorial de Munca din Radu-Voda.
Aici salariatul trebuie sa depuna la Registratura un dosar care sa contina o cerere de eliberare a adeverintei, o hartie care sa arate salariul actual si, dupa cum spun inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca, dovada platii unei taxe de 200.000 de lei.
„Nu e neaparat nevoie de carnete de munca la banca. Se poate merge cu adeverinte. Acestea nu se platesc”, a spus Cristian Berbec, directorul adjunct al Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala. Registratura trimite inapoi mingea in terenul unui inspector care completeaza adeverinta. Totul dureaza cinci zile. Asta, daca s-a completat dosarul corect, daca nu s-a uitat nici o virgula si daca s-a platit taxa. Altfel, mai dureaza! Dar daca tinem cont de faptul ca sunt oameni care asteapta de sase-sapte luni, poate chiar de un an, obtinerea acestor carnete de munca, o adeverinta pare chiar la indemana. „Noi nu mai avem carnete de munca din semestrul doi al anului trecut.
Ultima solicitare pe care am facut-o la Ministerul muncii pentru aceste carnete a fost de aproape 90.000 pentru 2004”, a spus Cristian Berbec, director adjunct al Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate. Ministerul Muncii a organizat luna trecuta o noua licitatie pentru tiparirea cartilor de munca, insa nimeni nu a dorit sa ne furnizeze detalii despre aceasta.
Cum se descurca angajatorii
„Imi luasem masuri de prevedere, dar am angajat mai multi oameni si am ramas fara carti de munca. Acum trebuie sa eliberam tot felul de adeverinte atunci cand angajatul are nevoie de dovezi. Se pierde o gramada de timp”, spune Dorina Paun, de la Daedalus Consulting.· „Am angajat o persoana anul trecut in septembrie. Contractul de munca este inregistrat la Camera de Munca, dar carte de munca, fizic, nu are. Nu am auzit sa se faca la comanda. Pe de alta parte, firma care se ocupa de contabilitatea agentiei noastre spune ca au reaparut si ca trebuie sa completezi un formular vizat de inspectorul de la Camera de Munca pentru a obtine un exemplar”, spune Adriana Marina, agent literar la Simona Kessler International Copyright Agency.