Moda plimbatului prin librarii pare sa apuna. Sa alergi dintr-o librarie in alta in cautarea unei carti este, in zilele noastre, una dintre cele mai ineficiente variante de a procura o carte. Daca pentru cei care locuiesc in marile orase cartea nu este o marfa rara, pentru restul romanilor, gasirea unei anumite carti presupune de cele mai mult ori o aventura pe cinste. Scopul vanzarii de carte prin posta este tocmai de a acoperi zonele unde sistemul de librarii este slab dezvoltat sau lipseste cu desavarsire. In multe cazuri, pe buna dreptate. Cine s-ar apuca sa deschida o librarie, spre exemplu, in nu stiu ce comuna sau sat din Moldova, care este una din cele mai sarace zone ale tarii? Daca raspunsul la aceasta intrebare este negativ in proportie de 99,9 %, la intrebarea: „In satul respectiv chiar nu exista nimeni care sa citeasca sau sa invete?, procentul se schimba. Satisfacerea cererii acestor sate se poate realiza prin corespondenta cu editurile.
Modalitatea de a demara corespondenta cu una dintre editurile care functioneaza in prezent este foarte simpla. Se telefoneaza la serviciul clienti sau se solicita oferta editurii, printr-o scrisoare. Dupa primirea pliantului cu titlurile existente in stoc, se bifeaza titlurile dorite si, dupa completarea adresei si numelui, se expediaza cuponul, fara timbru, pe adresa editurii. Plata se face ramburs, atunci cand se primeste coletul, la oficiul postal de care apartine solicitantul. Pentru cartile comandate, editurile suporta costurile de transport prin posta. Dupa prima comanda, clientul primeste cu regularitate oferta cu preturile actualizate si noile aparitii.
Concurenta a facut ca, o data cu dezvoltarea acestei piete, campaniile promotionale sa existe aproape pe tot parcursul anului. Reducerile de pret sunt practicate aproape de toate editurile. Numai procentul difera. De exemplu, editura RAO acorda, pentru doua carti cumparate, o reducere de 10 %, in timp ce de la trei carti in sus acorda 15% reducere. Un alt exemplu in acest sens il constituie editura Teora, care, pentru cinci carti cumparate, acorda in prezent, 20% reducere.
„Distribuirea cartilor prin posta este una dintre cele mai profitabile modalitati de a vinde o carte”, spune Turturel Nastase, director la editura Antet. Domnia sa argumenteaza: „Banii pe care trebuie sa-i incasam de la reteaua de librarii de stat sau de la librarii particulari ii primim cu intarziere, pe cand prin intermediul vanzarii de carte prin posta, de indata ce destinatarul a ridicat coletul, contravaloarea ajunge in contul editurii”. Sistemul de functionare a unei astfel de afaceri este, la prima vedere, simplu. Fiecare editura isi face o baza de date proprie, care cuprinde toti clientii care au cumparat cel putin o carte. Insa secretul consta in cresterea numarului de clienti. Publicitatea in presa este deja istorie pentru multi. Costurile sunt foarte mari. Astfel, cele mai la indemana mijloace raman trimiterea ofertei la adrese procurate din cartile de telefon sau distribuirea directa, prin introducerea in cutiile postale. Dar aceste mijloace nu sunt foarte eficiente. Cei care citesc sunt foarte putini in prezent in Romania. Unul dintre interlocutorii nostri, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a declarat ca pentru marirea numarului de clienti se practica „cumpararea” listei de abonati de la diverse ziare sau reviste. Sunt si cazuri cand unele edituri fac schimb de baze de date, dar numai atunci cand genul de carte oferit este diferit.
Preturile unor titluri oferite de edituri
Editura/Tel. Adresa Domenii Titluri, autori, preturi (lei)
ANTET str. Miron Costin Carte didactica, filosofie, Zece etape ale gandirii occidentale, Pierre Auregan, Guy Palayret – 32.000
Tel.: 617.53.32 nr. 9A, sociologie & politica, Urmatorul – Ultimul razboi mondial, James Adams – 43.000
CP 22-285, dezvaluiri, religie, Anul 2000 – Sfarsitul lumii – NOSTRADAMUS 1999, Stefan Paulus – 43.000,
sector 1, planning familial, Paranoia conspiratiei, Daniel Pipes – 45.000
Bucuresti SF, beletristica Seniorii crimei – organizatiile secrete contra democratiei, Jean Ziegler – 25.000
Ciocnirea civilizatiilor, Samuel P. Huntington – 54.000
Prietenii cartii str. Brezoianu Literatura romana, Nuvele, I.L. Caragiale – 23.400
Tel.: 314.24.22 nr. 23, literatura universala Elogiul nebuniei, Erasmus – 21.000
CP 12-323, (in limbile romana, Crima si pedeapsa (2 vol.), Dostoievski – 21.000 lei/vol.
Bucuresti franceza, engleza), Lettres persanes, Montesquieu – 22.800
literatura pentru copii si La femme de 30 ans, Balzac – 22.800
tineri, cultura si civilizatie Romeo and Juliet, W. Shakespeare – 24.100
RAO Bd. Ion Proza romana contemporana, Un cuib de nobili, Turgheniev – 24.000
Tel.: 224.17.04 Mihalache istorie, science-fiction, Istoria artei (enciclopedie) – 245.000
nr. 125, opere XX, literatura clasica, Un englez nelinistit, Ion Hobana – 15.000
bl. 7, ap. 1 succese internationale, Armata, maresalul si evreii, Alex Mihai Stoenescu – 26.000
Bucuresti enciclopedii, Povestiri despre putere, Carlos Castaneda – 20.500
carti pentru copii Comunicarea de la origini la Internet (Enciclopedia pentru tineri) – 75.000
Rentrop & Str. Batistei Consultanta in afaceri Consilier – Taxe si impozite – 1.290.000 lei (12 luni serviciu de actualizare)
Straton nr. 24 A, Cum se naste o afacere de succes – 44.800
Tel.: 311.28.12 CP 46-OP 54, Managementul afacerilor de succes – 149.000
Bucuresti Cercetarea de marketing asistata de calculator – 40.000 lei/ex. + discheta
Cum sa selectezi personalul – 10.000
Teora Calea Mosilor Dictionare, calculatoare Administrarea retelelor Microsoft Windows NT (2 CD-ROM anexate) – 99.000
Tel.: 610.76.83 nr. 211, personale, electronica, limbi Dictionar englez dublu, 75.000 cuvinte, Andrei Bantas – 90.000
CP 79-30, straine, invatamant, science- Everyday English (vol. I si II), Barbara Zaffran, David Krulik – 40.000
Bucuresti fiction, medicina, cartetRepublica (editie bilingva), Platon, 2 vol. – 100.000 r
ttumanista, juridic, economietPrincipiile marketingului, Philip Kotler – 130.000r
r
r
r
Aurelian Buliga