Cartofii prăjiți, nici nu termini de pronunțat aceste cuvinte magice că deja zâmbetul apare pe chipul tău. Cartofi prăjiți cu brânză sărată pe deasupra, cu mult cașcaval topit, cu maioneză și ketchup, cu usturoi, cu ou. În orice combinație i-am servi, un lucru este cert, ne place acest preparat, dar parcă mai mult ne place când îl cumpărăm de la fast-food decât să-l facem noi acasă. Aproape orice de la fast-food este mereu mai aromat decât ceva gătit în casă.
Dacă vrei să știi ce anume face ca meniul de la fast-food să îți umble mereu prin gând, află că secretul acestor restaurante a fost descoperit.
Cartofii prăjiți de la fast-food
Nimeni nu poate spune „nu” acestei garnituri, însă răspunsul este mult mai ferm atunci când vine vorba de cartofii prăjiți de la fast-food. Substanţa care îi face să creeze dependenţă, în rândul cumpărătorilor, este zahărul. Nu este vorba despre zahărul alb, pe care îl avem în bucătărie, ci despre siropul de dextroză, periculos atât pentru silueta noastră, cât și pentru sănătatea organismului uman.
Consumul excesiv al alimentelor care conțin acest ingredient creează dependență, ce poate cauza, mai târziu, obezitate, diabet, afecțiuni la nivelul ficatului și inimii și chiar infertilitate în ultimii zeci de ani.
Pe lângă acest element chimic, peste cartofii prăjiți se mai adaugă și pirofosfat disodic. Acesta este un aditiv care, consumat exagerat, poate duce la demineralizarea oaselor, dezechilibre metabolice și probleme de ordin digestiv.
Cum se fac cartofii prăjiți la fast-food
Procesul tehnologic prin care legumele trec ca să ajungă în farmuria noastră este următorul:
Pregătirea legumelor: Cartofii sunt curățați de coajă, apoi sunt tăiați la aceeași dimensiune. După care urmează blanșarea, adică feliile sunt puse în apă fiartă timp de câteva secunde. Apa fiartă are rolul de a înlătura excesul de zaharuri naturale din cartofi, dar și pentru a menține culoarea galbenă a acestora. Ba mai mult decât atât, blanșarea ajută cartofii să nu se înmoaie.
Stropirea cu aditivi: Cartofii urmează să fie puși într-un amestec de sirop de dextroză și pirofosfat disodic. Dextroza oferă culorea aurie și creează dependență prin gustul dulce. În timp ce, pirofosfatul disodic previne decolorarea cartofilor în timp ce se prăjesc.
Prăjirea feliilor de cartofi: După ce au fost stropiți cu acele substanțe, urmează să fie uscați într-o cuvă imensă, apoi prăjiți parțial pentru a căpăta crusta crocantă.
Congelarea rapidă: În acest proces, are loc congelarea cartofilor pre-prăjiți, care sunt apoi ambalați în pungi de plastic și livrați la restaurantele care, la rândul lor, îi vor prăji din nou.