Cartofii prăjiți patrimoniu cultural? Ar putea fi protejați de UNESCO în toată lumea

Cartofii prăjiți ar putea intra în patrimoniul UNESCO, sau cel puțin așa consideră belgienii. Mai exact, regiunea flamandă, a inclus deja cartofii prăjiți în patrimoniul său cultural și imaterial și ar dori ca UNESCO să facă același lucru. UNESCO a inclus deja în 2016 cultura belgiană a berii pe lista patrimoniului umanității așa că și cartofii prăjiți au o șansă destul de mare.

Cartofii prăjiţi ar putea fi consideraţi un element de patrimoniu cultural care să merite protejat. Cel puțin așa cred proprietarii chioşcurilor care vând cartofi prăjiţi din Belgia. Aceștia consideră că acest lucru este posibil şi au înaintat chiar o cerere către autorităţile flamande prin care solicită UNESCO înscrierea preparatului lor culinar în patrimoniul umanităţii, informează DPA, după cum transmite Agerpres.

Precizăm că, în 2014, regiunea flamandă, unde se vorbeşte olandeză, a inclus cartofii prăjiţi în patrimoniul său cultural şi imaterial.

Belgia poate înainta UNESCO câte o propunere la fiecare doi ani, fiecare regiune făcând pe rând sugestii, potrivit relatărilor din presă. Anul viitor, va fi rândul Flandrei.

Cultura cartofilor prăjiți are rădăcini puternice în Belgia

Cultura belgiană a berii a fost inclusă de UNESCO pe lista patrimoniului umanităţii în 2016 – iar cartofii prăjiţi ar trebui să-i urmeze exemplul, a spus Bernard Lefevre, preşedintele unei uniuni care reprezintă proprietarii standurilor de cartofi prăjiţi (Unafri).

„Cultura cartofilor prăjiţi are rădăcini în noi toţi. Este o obişnuinţă, asemenea valorilor fixe din vieţile noastre. Şi probabil tocmai datorită acestui lucru trebuie să continuăm a o proteja”, a declarat acesta pentru agenţia de presă Belga.

Industria de cartofi a fost puternic afectată de pandemie în Belgia. Anul trecut, reprezentanții industriei îi îndemnau pe patrioți să îndure o porție mare de calorii și să se îndrepte, de două ori pe săptămână, către localurile care prăjesc cartofi, pentru a ajuta în reducerea surplusului din leguma tuberculiferă. Belgia cerea atunci sprijin la nivel internațional pentru a mânca din munții intimidanți de cartofi neexportați care s-au adunat pe perioada pandemiei de coronavirus.