“Producătorii români asigură doar 20% din ceea ce consumă pe plan intern. În acest fel, nu pot influenţa preţul cartofului, acesta fiind dictat de piaţa europeană. Ceea ce avem noi pe piaţă este un preţ european”, a spus Marcel Moga, preşedintele sindicatului producătorilor de cartofi din România.
Pentru că 80% din necesarul intern se asigură din export, ceea ce presupune costuri suplimentare de transport şi comercializare, preţul cartofului va fi tot mai mare până când producţia autohtonă se va majora substanţial, spun agricultorii.
Moga a precizat că din producţia de 500 tone pe care a obţinut-o anul trecut, 90% au fost cartofi vânduţi cu un leu per kilogram, iar restul cu 1,3 lei per kilogram. “Noi am vândut cu un leu şi pe piaţă găsim cartoful cu trei lei kilogramul. Preţul stabilit de noi nu contează, preţul final este dictat de comerciant“, a mai arătat Moga.