Schimbare radicală în fotbal: apare cartonașul albastru
Presa internațională a raportat recent că IFAB, entitatea responsabilă cu regulile jocului, ar avea în plan să testeze introducerea cartonașelor albastre pentru sancționarea jucătorilor în meciuri. Conform propunerii, un jucător care primește un cartonaș albastru ar fi obligat să stea pe margine timp de zece minute. Cartonașul albastru ar urma să fie acordat pentru proteste sau faulturi.
Cu toate acestea, FIFA a reacționat afirmând că informațiile vehiculate în presă sunt „incorecte și prematurate”.
„FIFA doreşte să clarifice faptul că relatările privind aşa-numitul „cartonaş albastru” la nivelul elitei fotbalistice sunt incorecte şi premature.
Orice astfel de teste, dacă vor fi puse în aplicare, ar trebui să se limiteze la testarea în mod responsabil la nivelurile inferioare, o poziţie pe care FIFA intenţionează să o reitereze atunci când acest punct de pe ordinea de zi va fi discutat în cadrul AGA IFAB din 2 martie”, a anunțat entitatea respectivă.
Edward Iordănescu este împotriva cartonaşului albastru
Din punctul de vedere al lui Edward Iordănescu, cartonaşul albastru este o inepţie.
„Cartonaşul albastru = o inepţie !! Unii se plictisesc în birouri !! În ritmul asta, curând se va sta cu manual de utilizare pe bancă, să confrunţi regulamentul live !!“, a scris el pe Facebook.
Ce rol are cartonașul albastru?
IFAB a dat undă verde pentru introducerea în teste a cartonașului albastru în fotbal, iar anunțul oficial este așteptat să fie făcut mâine. Acest cartonaș va fi utilizat pentru a marca o suspendare temporară a unui jucător pentru 10 minute, după care acesta va putea reveni în joc.
Cartonașul albastru poate fi acordat în cazul unui fault evident, comis cu bună știință, sau în situații în care jucătorii manifestă o conduită nepotrivită pe teren.
IFAB va testa această sancțiune alături de alte modificări majore în regulile fotbalului, anunțate vineri. Introducerea cartonașului albastru marchează prima schimbare de acest fel în fotbal de la apariția cartonașelor galbene și roșii la Cupa Mondială din 1970.
În timp ce Federația de Fotbal din Țara Galilor a propus folosirea cartonașului albastru în competițiile de bază din acest sezon, acest plan nu a fost aprobat. Noua regulă va limita acordarea cartonașului albastru la faulturile care împiedică un atac promițător.
De asemenea, un jucător va primi un cartonaș roșu dacă primește două cartonașe albastre într-un meci sau o combinație de un cartonaș galben și unul albastru.
Competițiile de top nu vor fi implicate inițial în aceste teste, dar noua regulă ar putea fi implementată în fotbalul de elită încă din vara acestui an.