Faptul ca statul roman amana sa ia o decizie privind viitorul operatorului national de telecomunicatii ii ingrijoreaza atat pe cei de la OTE, cat si institutiile financiare.
Directorul executiv al OTE Telecom, Lefteris Antonakopoulos, vine saptamana aceasta la Bucuresti in speranta ca va determina Guvernul sa semneze un acord privind restructurarea companiei. Ingrijorarea sa principala este scaderea alarmanta a actiunilor OTE la bursa de la Atena, acestea atingand cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani. De altfel, statul roman a aprobat planul de afaceri pentru RomTelelcom, care anul acesta ar avea nevoie de 450 milioane USD. Deocamdata insa autoritatile de la Bucuresti asteapta raportul de consultanta al Schroder Salomon Smith Barney, care trebuia sa fie gata in august.
Dupa ce a anul trecut a avut pierderi de peste 40 milioane euro, iar in primul trimestru valoarea acestora s-a ridicat la 17 milioane euro, situatia a fost oarecum indreptata prin obtinerea unui profit brut de 29,6 milioane euro. Totusi, unul dintre cei mai importanti parteneri financiari ai RomTelelcom, BERD, este preocupat de evolutia nesatisfacatoare a RomTelelcom din ultimii doi ani si a avertizat actionarii sa gaseasca si sa aplice masuri urgente de sprijinire a companiei. La sfarsitul anului 2001, RomTelelcom avea imprumuturi totale de 11.737 miliarde de lei, credite in valoare de 1.541 fiind scadente la sfarsitul lui 2001.
Bursa de la Atena se uita la RomTelecom
Analistii internationali spun ca amanarea restructurarii RomTelecom a dus la scaderea actiunilor OTE Telecom. Situatia de la RomTelecom ii ingrijoreaza nevoie mare pe sefii de la OTE Telecom, compania care administreaza operatorul roman de telefonie si care, totodata, detine 35% din actiunile acestuia.
Directorul general al OTE, Lefteris Antonakopoulos, a decis sa faca o vizita la Bucuresti in cursul acestei saptamani, pentru a discuta cu autoritatile romane despre cauzele intarzierii procesului de restructurare a operatorului national de comunicatii, care reprezinta cea mai mare investitie straina a OTE.
Ingrijorarea celor de la OTE are drept cauze caderea actiunilor OTE la bursa din Atena. Or, diminuarea repetata a valorii titlurilor este pusa de analistii internationali nu doar pe seama crizei de pe piata telecomunicatiilor, ci si pe seama intarzierii procesului de restructurare a operatorului roman. Actiunile companiei elene au atins in timpul sedintei de vineri cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.
„Ingrijorarile privind investitia din Romania sunt principala cauza a presiunii de la bursa. Intarzierile si lipsa stirilor au dus la scaderea actiunilor”, a declarat un analist strain care a dorit sa-si pastreze anonimatul. „Exista perceptia ca OTE nu a facut o investitie buna in Romania, ca aceasta nu se amortizeaza si amplifica riscul OTE”, a mai comentat analistul.
Practic, suma de care OTE are nevoie pentru a duce la bun sfarsit planul de restructurare a RomTelelcom pentru acest an se ridica la 450 milioane USD. O buna parte din acesti bani – 200 milioane USD – va fi obtinuta, probabil, dintr-o majorare de capital. Aceasta modalitate de finantare a restructurarii RomTelecom este, de altfel, cea mai agreata varianta de catre cei de la OTE, motiv pentru care operatorul din Grecia cauta un partener. OTE vrea sa participe la majorarea de capital, alaturi de un investitor strategic (operator de telefonie) sau de unul financiar, nu din lipsa de bani, ci pentru a diminua riscul participarii la RomTelelcom. De altfel, OTE a declinat oferta statului roman de a cumpara toate actiunile ramase in proprietatea sa: 65% din actiunile companiei de telecomunicatii.
Varianta de a gasi un partener strategic este destul de putin probabila, data fiind criza de pe piata internationala. Cel mai bine pentru OTE ar fi sa gaseasca un partener financiar, adica o banca (posibil BERD) sau un fond de investitii. „Prezenta unei banci sau a unui fond de investitii in actionariatul unei companii este precum actiunea anticorpilor in organism. Principalele avantaje ale unei majorari de capital sunt imbunatatirea indicatorilor de lichidate si a rapoartelor de indatorare, fapt care ar putea permite obtinerea de finantare de pe piata mondiala, mai usor si la costuri mai mici”, spune Nicolae Oaca, analist de telecomunicatii.
Tot ceea isi doresc sefii de la OTE sa obtina de la autoritatile romane este un acord scris privind derularea planului de afaceri al RomTelelcom. De fapt, autoritatile romane au aprobat in vara planul de restructurare al operatorului de comunicatii, insa luarea efectiva a unei decizii privind soarta companiei este, deocamdata, amanata. Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, a declarat, de curand ca pentru a lua o decizie, Guvernul asteapta raportul consultantului pentru privatizare, Schroder Salomon Smith Barney. Raportul trebuia sa fie gata la sfarsitul lunii august, insa termenul a fost prelungit.
Dan Nica a mai spus ca pentru privatizarea RomTelecom pot fi luate in calcul un numar de maximum 16 optiuni, evitand totusi sa le enumere. In principal, pentru privatizare exista doua scenarii mari si late: majorare de capital sau oferta publica de actiuni. si, spre deosebire de OTE care are interesul sa faca o majorare de capital, statul ar prefera sa vanda actiunile pe care le mai detine pentru a obtine bani, insa situatia internationala actuala nu permite vanzarea actiunilor la un pret convenabil.
Vizita directorului OTE la Bucuresti va aduce poate lumina in restructurarea operatorului roman de comunicatii, a carui situatie financiara are o contributie insemnata in evolutia actiunilor companiei mama.
OTE a trecut pe provizioane 265 milioane euro din investitia In RomTelelcom
Ingrijorata de scaderile repetate ale valorii actiunilor, OTE a decis sa reduca in evidentele sale contabile valoarea investitiei sale in Romania, care in 1998 s-a ridicat la 675 milioane USD. La acea data, compania elena a platit jumatate din bani statului roman, cealalta jumatate ramanand in companie, ca majorare de capital. In luna iulie, OTE a trecut pe provizioane 256 milioane de euro din investitia sa, care acum se cifreaza la doar 363 milioane euro. Cu alte cuvinte, OTE, pe baza unui raport de audit, a decis sa-si reduca expunerea pe care o are prin actiunile detinute la RomTelelcom. Totodata, compania elena a avertizat ca ar putea sa faca si alte treceri pe provizioane, valoarea contabila a investitiei OTE putandu-se reduce pana la zero. Astfel, in cazul nedorit al falimentului RomTelecom, OTE ar diminua impactul pe care o asemenea stire ar avea-o la bursa. „Ingineria” contabila a avut ca efect, pe termen scurt, aprecierea titlurilor, insa caderea actiunilor a continuat. Diminuarea expunerii pe care o reprezinta investitia la RomTelelcom are si niste costuri: practic, fiecare trecere pe provizioane este contabilizata la cheltuieli, fapt care reduce profitul net al companiei din trimestrul respectiv. Or, rezultatele financiare sunt un alt indicator important dupa care se ghideaza actionarii. Incercand sa iasa cu bine din aceasta echilibristica financiara, cei de la OTE spera ca statul roman sa ia o decizie privind restructurarea operatorului national.
In caz contrar, grecii nu exclud retragerea de la RomTelelcom – scenariu in care analistii cred prea putin.