Imprimanta, faxul si copiatorul sunt aparate care nu trebuie sa lipseasca din dotarea unei firme. Toate acestea consuma fie cerneala, fie toner. In mod normal, dupa ce cerneala sau tonerul din cartus s-a terminat, utilizatorul ar trebui sa cumpere un cartus nou iar pe cel vechi sa il arunce. Exista insa si alta varianta. Cartusele goale pot fi reutilizate. Este suficient ca acestea sa fie reincarcate cu cerneala sau toner. Minunea se poate repeta de patru-cinci ori, in functie de tipul cartusulu
Imprimanta, faxul si copiatorul sunt aparate care nu trebuie sa lipseasca din dotarea unei firme. Toate acestea consuma fie cerneala, fie toner. In mod normal, dupa ce cerneala sau tonerul din cartus s-a terminat, utilizatorul ar trebui sa cumpere un cartus nou iar pe cel vechi sa il arunce. Exista insa si alta varianta.
Cartusele goale pot fi reutilizate. Este suficient ca acestea sa fie reincarcate cu cerneala sau toner. Minunea se poate repeta de patru-cinci ori, in functie de tipul cartusului. Oferta firmelor din domeniu este destul de larga, cuprinzand majoritatea tipurilor de imprimante si copiatoare folosite in Romania. Pretul reincarcarii unui cartus reprezinta aproximativ 20% din pretul cartuselor noi. Este adevarat, calitatea imprimarii are de suferit, insa in mica masura. Simptomul principal al reincarcarii cartuselor consta in scaderea rezolutiei. Rezolutia obtinuta la imprimarea cu un cartus reumplut este, in medie, de 90% din cea obtinuta cu un cartus nou.
Tonerul si cernelurile trebuie sa fie de acelasi tip cu cele originale. Exista si complementaritati intre diverse tipuri de cerneluri care sunt exploatate de firmele specializate in reumplerea cartuselor. Daca se fac greseli in alegerea cernelii sau a tonerului cu care sunt umplute cartusele, pot aparea necazuri mari. Se poate intampla ca cerneala sa infunde cartusul si acesta sa nu mai poata fi utilizat. Este posibil, totodata, ca cerneala sa curga, si in acest caz pagubele sunt mai mari, deoarece se poate strica placa de baza a imprimantei.
Din punctul de vedere al numarului de foi care pot fi imprimate cu un cartus reumplut, performantele sunt similare cartuselor noi, chiar mai bune. In cazul imprimantelor laser, se pune mai mult toner decat exista initial in cartus. Cernelurile si tonerul sunt aduse in bidoane a caror capacitate poate depasi un litru. Principalii producatori de cerneluri si toner sunt Japonia si Statele Unite.
Firmele pot, la cererea clientilor, sa ii aprovizioneze pe acestia direct cu bidoanele sau sticlutele cu toner. Multi utilizatori au invatat sa isi umple singuri cartusele si nu au nevoie decat de cerneala propriu-zisa.
Inainte de umplere
cartusul este uns si pudrat
Operatiunea este destul de simpla, in cazul in care este vorba de imprimantele cu jet de cerneala. Exista dispozitive speciale pentru fiecare tip de cartus, iar reumplerea nu dureaza mai mult de 15 minute. In cazul imprimantelor laser, reumplerea cartuselor cu toner este mai dificila si trebuie sa fie respectate anumite etape. Cartusul se desface si sunt curatate toate componentele. Apoi, piesele se lubrifiaza si se dau cu pudra speciala. Abia dupa aceea se introduce tonerul si cartusul se remonteaza. Aceasta procedura dureaza circa 30-45 de minute.
Clientela firmelor specializate in astfel de operatiuni este eterogena. Companii mari si mici, institutii de stat, persoane fizice, toate prefera sa economiseasca bani folosind cartuse reciclate. Umplerea se poate face, de la caz la caz, la sediul clientului sau la firma. Cei care nu vor sa foloseasca cartuse reumplute pot, la randul lor, sa economiseasca bani. Mai multe firme specializate cumpara cartusele goale, care nu au mai fost reciclate, oferind pentru ele intre 2.000 si 75.000 de lei, in functie de tipul aparatului.