Finalizat după mai bine de un an de negocieri, acordul vine pe fondul tensiunilor din Golf din cauza ameninţării Iranului că va închide Strâmtoarea Hormuz, ca răspuns la sancţiunile nucleare împotriva sa. Administraţia Obama urmăreşte să furnizeze sisteme avansate de armament către statele arabe prietenoase, pentru a păstra sub control ambiţiile nucleare ale Iranului.

"Această vânzare va trimite un mesaj puternic ţărilor din regiune, şi anume că Statele Unite se angajează să menţină stabilitatea în Golf şi Orientul Mijlociu", a declarat Andrew Shapiro, asistentul Secretarului de Stat pentru afaceri politico-militare. Iranul a ameninţat la începutul acestei săptămâni că va închide strâmtoarea Hormuz dacă sunt implementate sancţiunile nucleare internaţionale concepute de SUA şi care vizează banca sa centrală şi afectează exporturile sale de petrol.

"Nu pot şti ce gândesc iranienii. Dar am observat un comportament destul de iraţional din partea Iranului recent. Se poate doar ghici că sancţiunile internaţionale încep să aibe efect şi că o creştere a presiunii, în special în sectorul lor petrolier, i-a făcut să se dezlănţuie", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

Tranzacţia vine după o înţelegere în valoare de 60 de miliarde de dolari încheiată de Congres în urmă cu un an, pe o perioadă de zece ani, ce va include, pe lângă 84 de avioane de luptă de tip F-15, elicoptere de atac, rachete, bombe, lansatoare, sisteme radar ultra-performante şi "spărgătoare de buncăre", potrivit Business Insider.

Shapiro a mai spus că înţelegerea privind avioanele F-15 are ca scop ajutarea Arabiei Saudite "în a face faţă ameninţărilor din Iran şi din alte ţări la adresa suveranităţii sale". "După cum ştiţi, în acest moment există o serie de ameninţări în Orientul Mijlociu. Arabia Saudită a avut probleme cu securitatea la frontieră, a primit de asemenea ameninţări în Golf. În mod clar una dintre ameninţările cu care se confruntă, ca şi alte ţări din regiune, este Iranul. Dar acest lucru nu vizează exclusiv Iranul. Acordul este orientat spre satisfacerea nevoilor de apărare ale partenerului nostru, Arabia Saudită", a spus el, citat de Voice of America.

Casa Albă a susţinut într-o declaraţie că vânzarea de arme va sprijini mai mult de 50.000 de locuri de muncă în fabricile de armament din 44 de state americane.