În mod evident, ‘‘companiile vor trebui să ia propriile decizii’‘, însă deplasarea în Rusia a celor mai importanţi membri din conducerea unor companii din SUA şi prezenţa lor alături de oficiali ai guvernului rus la evenimente ca acesta ‘‘ar trimite un mesaj nepotrivit’‘, a declarat, pentru ziarul menţionat, un purtător de cuvânt al Casei Albe, Laura Lucas Magnuson.
Lista companiilor care au primit telefon de la guvern pentru a refuza invitaţia la forum include giganţi precum Alcoa, Goldman Sachs, PepsiCo, Morgan Stanley, ConocoPhillips şi alte multinaţionale cu un însemnat volum de afaceri în Rusia.
Criza din Ucraina, una dintre cele mai mari provocări internaţionale cu care s-a confruntat Barack Obama ca preşedinte al SUA, a provocat o situaţie complet opusă celei de anul trecut, când Administraţia sa a încurajat companiile americane să participe la forum pentru a întări legăturile comerciale dintre cele două ţări.
Surse din mediul de afaceri consultate de ziarul menţionat dau asigurări că multe dintre companii au comunicat deja că nu vor asista, iar altele intenţionează să facă acelaşi lucru, astfel că ‘‘aproape toţi’‘ şefii de companii americane vor evita de această dată să participe la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, programat pentru 22-24 mai.
Câteva companii, de teamă să nu-şi pericliteze operaţiunile din Rusia, vor opta pentru trimiterea unor directori de rang inferior de la birourile lor din Moscova sau Europa.
Printre cei implicaţi în apelurile telefonice, potrivit ziarului, se numără Valerie Jarrett, înalt consilier al preşedintelui Obama; secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew; secretarul pentru comerţ, Penny Pritzker; consilierul economic Jeffrey D. Zients.
‘‘Practic, au spus: Nu vă spunem ce trebuie să faceţi, însă nu ar da bine (prezenţa la forum)‘‘, a declarat pentru ziar, sub protecţia anonimatului, unul dintre cei care au primit astfel de telefoane de la guvern.
Agerpres