Statele Unite au luat o decizie în ceea ce privește Rusia și etichetarea acestei țări drept susținătoare a terorismului. Președintele SUA, Joe Biden, a dat un răspuns final în acest sens, după ce Kievul și mai multe state occidentale au îndemnat Washingtonul să desemneze oficial Rusia ca stat care „sprijină terorismul”.
Președintele american Joe Biden a luat o decizie finală împotriva desemnării Rusiei ca stat care sponsorizează terorismul, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Biden a declarat luni că Rusia nu ar trebui să fie desemnată drept stat care sponsorizează terorismul, o etichetă pe care Ucraina a făcut presiuni în contextul invaziei, în timp ce Moscova a avertizat că aceasta ar duce la ruperea legăturilor dintre SUA și Rusia.
Desemnarea Rusiei ca stat care sponsorizează terorismul ar putea întârzia exporturile de alimente și ar putea periclita acordurile de transport de bunuri prin Marea Neagră, a declarat Jean-Pierre, potrivit Reuters.
Senatul SUA a susținut o astfel de inițiativă
Kievul şi unele ţări occidentale au îndemnat Washingtonul să desemneze oficial Rusia ca stat care „sprijină terorismul” din cauza agresiunii sale neprovocate împotriva Ucrainei.
La ora actuală, SUA consideră astfel doar patru state: Cuba, Iran, Siria şi Coreea de Nord.
Senatul SUA a susţinut această iniţiativă de a atribui Rusiei statutul de ”stat sponsor al terorismului” la sfârşitul lunii iulie, iar Congresul pregătise deja un proiect de lege în acest sens, aminteşte agenţia de presă Ukrinform.
Ministerul de Externe rus a ameninţat la 2 august că acest lucru va duce la ruperea relaţiilor dintre cele două ţări.
Două state UE și NATO au declarat Rusia drept ţară care susţine terorismul
Departamentul de Stat al SUA a exprimat temeri că includerea Rusiei pe lista cu ţări considerate ”sponsor al terorismului” ar putea pune în pericol acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, conform Ukrinform.
În plus, aceasta va antrena impunerea de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a explicat Departamentul de Stat, ceea ce ar putea afecta, de exemplu, cooperarea în materie de arsenale nucleare, notează Politico.
În acelaşi timp, după cum menţionează Departamentul de Stat, împotriva Rusiei au fost deja introduse sancţiuni economice dure, care practic coincid cu măsurile luate în cazul ţărilor incluse pe lista statelor care finanţează terorismul.
După declanşarea invaziei în Ucraina, parlamentele Lituaniei şi Letoniei – două state membre UE şi NATO de la Marea Baltică – au declarat Rusia drept ţară care susţine terorismul, aminteşte Ukrinform.