Casa Albă, reacție după decesul lui Navalnîi
Consilierul în probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a oferit un interviu postului NPR, în care a vorbit despre decesul opozantului rus Aleksei Navalnîi.
Acesta a precizat că au apărut numeroase întrebări în ceea ce privește această informație, mai ales în ceea ce privește tendința Guvernului rus de a face rău opozanților.
”Având în vedere lunga şi sordida tendinţă a Guvernului rus de a le face rău opozanţilor săi, întrebări evidente se pun cu privire la ceea ce tocmai s-a întâmplat”, denunţă el.
De altfel, el a mai spus că Statele Unite ale Americii (SUA) încearcă să afle dacă informația este, într-adevăr, reală.
Jake Sullivan a mai spus că SUA va lua o decizie în acest sens numai după ce va afla dacă informația este adevărată.
De cealaltă parte, ruşii acuză Occidentul că are deja toate concluziile gata, deşi nu au nicio informaţie solidă. Criticile au venit din partea purtătoarei de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
„Reacția instantanee a liderilor NATO la moartea lui Navalnîi sub forma unor acuzații directe la adresa Rusiei este o autodemascare.
Examinarea medico-legală nu este încă disponibilă, dar Occidentul are deja concluziile pregătite”, a transmis Maria Zaharova.
Aleksei Navalnîi era închis în Arctica
Presa internațională spune că opozantul rus a fost închis în Penitenciarul nr. 3 din regiunea arctică Iamal.
Filiala FSIN din această zonă a trimis un comunicat de presă în care se arată că:
”La 16 februarie 2024, în centrul Penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A. A, s-a simţit rău după o plimbare (…). cauzele morţii sunt pe cale să fie stabilite”
De altfel, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin a fost informat cu privire la decesul lui Aleksei Navalnîi.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că serviciile penitenciare se ocupă de verificări și de clarificări în acest sens.
Amintim că activistul în vârstă de 47 de ani era ținut în condiții dificile și ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare. Acesta fusese acuzat de extremism.
Autoritățile ruse ar fi vrut să-l izoleze cât mai mult
La finalul lunii decembrie, acesta fusese adus la noul centru de detenție, după un lung transfer. În timpul transferului, apropiații săi nu au primit nicio veste despre el. Acest lucru a provocat îngrijorare la nivel internațional.
La acel moment, cei care îl susțineau spuneau că se dorește și mai mult izolarea sa din cauza alegerilor prezidențiale din martie.
De altfel, la începutul lunii ianuarie, el a anunțat pe rețelele de socializare că a fost izolat timp de 7 zile. Acest lucru s-a întâmplat pentru că nu s-ar fi identificat corect.
Măsura îi fusese aplicată după ieșirea din carantină. Totuși, nu se știe data exactă.
”Ideea că Putin ar fi satisfăcut de faptul că m-a băgat într-o cabană din Marele Nord şi că nu voi mai fi torturat în izolare era nu doar laşă, ci naivă”, denunţa el.
Având în vedere alegerile de luna viitoare, el le-a cerut rușilor să nu-l voteze pe Putin. În Rusia, alegerile prezidențiale vor avea loc în intervalul 15-17 martie.
De altfel, el nu a precizat care este candidatul pe care-l susține.
Zaharova a reacționat imediat
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, a venit cu un mesaj în urma decesului opozantului rus. Aceasta spune că reacția imediată a liderilor NATO la această chestiune este autodemascare.
„Reacția instantanee a liderilor NATO la moartea lui Navalnîi sub forma unor acuzații directe la adresa Rusiei este o autodemascare.
Examinarea medico-legală nu este încă disponibilă, dar Occidentul are deja concluziile pregătite”, a scris Zaharova pe rețeaua X.