Cand ai in buzunar doar 20.000 de euro sau ai un venit pe familie care nu-ti permite sa faci un credit pentru o suma mai mare, trebuie sa te multumesti cu o locuinta la bloc. Doar la sate sau la periferiile oraselor mai sarace, acolo unde nu exista asfalt si canalizare mai poti gasi o casa buna, care sa nu trebuiasca reconstruita. In ceea ce priveste casele de vacanta, cu acesti bani poti sa-ti cumperi un teren pe langa o padure din apropierea Bucurestiului sau un teren mai indepartat de sosea p
Cand ai in buzunar doar 20.000 de euro sau ai un venit pe familie care nu-ti permite sa faci un credit pentru o suma mai mare, trebuie sa te multumesti cu o locuinta la bloc. Doar la sate sau la periferiile oraselor mai sarace, acolo unde nu exista asfalt si canalizare mai poti gasi o casa buna, care sa nu trebuiasca reconstruita.
In ceea ce priveste casele de vacanta, cu acesti bani poti sa-ti cumperi un teren pe langa o padure din apropierea Bucurestiului sau un teren mai indepartat de sosea pe Valea Prahovei si sa-ti construiesti o casa de lemn, cocheta, dar nu prea mare si cu finisaje medii.
Revenind la piata apartamentelor, un cumparator cu 20.000 de euro in buzunar este fericit si obtine si o locatie centrala si chiar finisaje peste medie in orase precum Deva, Iasi, Craiova sau Slatina.
In Ploiesti, piata pe acest segment este mai saraca in oferte si mai scumpa, spre deosebire de cea a locuintelor de 10.000 de euro. Cererea este din ce in ce mai mare pe bugetul mai mare cu o treapta.
„Pretul acestor locuinte este in acest moment mai degraba stationar, dar in crestere foarte usoara pe termen lung. Vanzatorii sunt de obicei persoane cu venituri peste medie, iar printre vanzatorii de case ce se incadreaza in acest pret intalnim pensionari. Acestia vand pentru a cumpara alta locuinta mai scumpa sau eventual doua locuinte din categoria de 10.000 euro, pentru a locui separat parintii de copii. Cumparatorii sunt in general familii tinere, cu salarii bune, cu acces usor la credite bancare, care nu-si pot permite deocamdata sa construiasca o casa noua”, declara Laurentiu Dragulin, director al agentiei imobiliare Adler, din Ploiesti. Potrivit datelor acestei agentii imobiliare, aici, de exemplu, poti cumpara cu 20.000 de euro fie o garsoniera perfecta (cu finisaje de lux si situata ultracentral, in blocuri construite dupa 1985, cu finisaje peste medie, eventual cu bucatarie mobilata, poate si cu instalatie de aer conditionat) sau un apartament de doua camere confort 1, situat intr-un cartier bun (ex. Paltinis, 9 Mai, Bulevardul Bucuresti), in blocuri mai vechi, fara nici un fel de finisaje care sa merite luate in calcul (chiar daca proprietarul a schimbat placajele ceramice sau instalatiile sanitare montate initial de constructor, acestea sunt oricum vechi, demodate si este putin probabil ca vor fi mentinute de cumparator). si tot asa compromisul la calitate si zona trebuie sa fie din ce in ce mai mare, cu cat suprafata apartamentului creste: la trei camere trebuie sa te multumesti cu o zona si mai proasta si sa faci si reparatii la instalatii, iar in cazul in care gasesti o casa la curte, trebuie sa te astepti la si mai mult de mers catre margine, dar la si mai multe investitii ulterioare in modernizarea casei.
Aceasta regula este general valabila pentru toate pietele imobiliare din tara, confortul si amplasamentul contand foarte mult, ceea ce face ca, de multe ori, ce obtii pe o garsoniera cu centrala termica proprie situata in buricul targului sa cumperi un apartament de trei camere la marginea marginilor, acolo unde vecinii sunt in mare parte datornici la intretinere si nu ai apa calda.
Bucurestenii si banatenii au scumpit apartamentele
Apartamentele care se vindeau anul trecut cu 14.000-15.000 euro, astazi, abia se mai pot cumpara la 18.000-19.000 euro, iar in unele cazuri, doar peste 20.000 euro.
In Bucuresti sau in zona Banatului, un potential cumparator care are un buget de 20.000 euro trebuie sa se multumeasca fie doar cu o garsoniera foarte bine pusa la punct, fie cu apartamente mai mari, dar cu finisaje modeste si indepartate de centru. Daca vrea un apartament de trei camere bun ca zona, marime si dotare, trebuie sa mai astepte sa mai stranga inca 2.000-5.000 de euro peste cei 20.000, ca sa gaseasca o oferta pe masura asteptarilor.
„Clientii vanzatori care accepta conditiile de piata isi vand foarte repede proprietatea, in topul vanzarilor ramanand cei care detin proprietati amenajate si nelocuite. Totusi, se constata aparitia unei piete speculative, in care clientii vanzatori solicita preturi foarte ridicate in comparatie cu proprietatea detinuta, mizand pe numarul ridicat de cumparatori si pe lipsa de oferta din acest moment. Din pacate, unii dintre acestia chiar obtin conditiile ireale pe care le doresc, fapt ce a dus la crearea unor dezechilibre zonale”, afirma Sorin Lacusta, consilier imobiliar Regatta.
O alta trasatura a pietei imobiliare actuale este faptul ca spre deosebire de alti ani, cand vara era o perioada moarta, in acest an s-au facut multe tranzactii. „Oferta de apartamente bune este mica, preturile sunt in crestere, chiar daca este vara (cand de obicei preturile se plafonau sau scadeau). Proprietarii nu stiu uneori ce sa faca, sa vanda sau sa nu vanda, iar daca se hotarasc, nu stiu la ce pret. De doua luni, cu 20.000 de euro in Bucuresti se poate cumpara o garsoniera pe bulevardele Unirii, Decebal, langa Camera de Comert, un apartament de doua camere in zone semicentrale si trei camere in cartierele marginase”, afirma Nicolae Musat, director al agentiei imobiliare Nick Intermed.
In concluzie, piata este precipitata pe acest segment cu preturi de 20.000 euro si mult mai activa, spre deosebire de alte niveluri de bugete, cum ar fi 10.000 sau 30.000 euro. N
Sfaturi pentru cumparatorii de apartamente
· Aveti grija sa nu „va ia ochii” finisajele ori vopseaua proaspata de pe pereti si evaluati corect imbunatatirile: termopanul, gresia, faianta, parchetul si barul nu trebuie sa ridice pretul mai mult cu 5.000 – 6.000 euro, fata de un apartament obisnuit.
Ganditi-va ca oricum mai trebuie facute imbunatatiri si schimbari, dupa propriul gust.
· Situarea in bloc, etajul la care se afla apartamentul, este foarte importanta. Diferenta de 10-15% mai putin la pret este justificata de viitoarele probleme care pot aparea: inundatii si probleme cu instalatiile si securitatea la parter si cu acoperisul, pentru apartamentele de la ultimele etaje
· Nu va lasati impresionati de numarul camerelor, pentru ca este inselator, mai ales daca apartamentul a ramas compartimentat dupa vechile standarde. Dimensiunea reala unui apartament o stabiliti numai si numai dupa suprafata, pentru ca exista apartamente de trei camere confort 3 cat o garsoniera confort 1. Daca locuinta este mare si nu exista probleme de structura, luati in calcul si posibilitatea de a-l recompartimenta, adaugand un perete sau demoland unul. Evaluati corect insa costurile.
Ce locuinta se poate cumpara cu 20.000 euro
Bucuresti
· garsoniera: in zone centrale (Calarasi, Decebal-Dristor,
1 Mai, 13 Septembrie-Parlament, Dorobanti, Aviatiei, Baneasa, Tineretului, Mircea Voda
si Unirii)
· apartament 2 camere: Panduri, Drumul Sarii, Vitanul Nou, Vacaresti-Tineretului,
Brancoveanu-metrou, stefan cel Mare, Mosilor-Mihai Bravu, Baneasa, Aviatiei, 13 Septembrie-Lira)
· apartament 3 camere: Militari, Drumul Taberei, Sebastian, Titan, Berceni, Colentina, Pantelimon, Pajura, Crangasi
· apartament 4 camere: Dristor, Oltenitei, Ferentari, Baicului, Rahova
Ploiesti
· apartament 2 camere: ultracentral, zona centrala (ex. Republicii, Gh. Doja, Democratiei)
· apartament 3 camere: semicentral, central
· apartament 4 camere: in zone semicentrale (ex. Eroilor, Marasesti, Cantacuzino)
· casa modesta intr-o zona semicentrala
Timisoara, Cluj
· garsoniera: central si ultracentral
· apartament 2 camere: confort 2 semicentral
· apartament 2 camere: confort 1 periferie
Brasov
· garsoniera: central si semicentral
· apartament 2 camere: zonele Steagul, Tractorul, Craiter
Constanta
· garsoniera: central si ultracentral
apartament 2 camere: semicentral
apartament 3 camere: periferie