Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a făcut un anunț de ultim moment despre aceste pensii. Potrivit informațiilor oferite de Daniel Baciu, măsura va intra în vigoare probabil în anul 2024.
Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a transmis că abia în 2023, românii ar putea primi noile pensii, după recalculare. Totodată, Daniel Baciu a subliniat că nicio pensie nu va scădea.
Potrivit directorului CNPP, măsura urmărește să elimine inechitățile, ci nu să le amplifice.
Daniel Baciu vine cu vești bune pentru pensionari
„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare sa eliminăm aceste inechități nu să le amplificam, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată.
Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024,” a declarat Daniel Baciu. potrivit romaniatv.net.
Marius Budăi a oferit la rândul său detalii despre reforma pensiilor din România
Anterior, ministrul Muncii a afirmat că reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale include recalcularea acelor pensii al căror cuantum depăşeşte venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate, el reiterând că legea care include o astfel de prevedere nu va fi adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă, ci prin dezbatere parlamentară.
„Spus aşa, tăiate, e aşa … prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a declarat, miercuri seară, la România TV, Marius Budăi.
Ministrul Muncii a precizat că astfel de pensii se înregistrează în special în rândul pensionarilor foşti magistraţi.
Conform lui Marius Budăi, pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului, însă cu condiţia ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea atunci când lucra.
Întrebat dacă există o modalitate concretă privind modul de recalculare a acestor pensii, Budăi a spus: „Nu aceea e problema, problema este să avem, în final, un proiect de lege care să fie agreat cu Comisia Europeană şi să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să-l putem pune în vigoare”.