Autoritățile și-au declarat intenția de a începe distribuirea biletelor de tratament balnear pentru seria 9 din acest an în viitorul apropiat.

Seria de tratamente balneare special concepute pentru pensionari va începe spre sfârșitul lunii iunie 2023.

Biletele de tratament alocate pentru pensionari constau într-o serie care se întinde pe 16 zile, dintre care 12 zile sunt dedicate recuperării medicale sau îmbunătățirii.

În ceea ce privește cheltuielile, doar o parte limitată a biletelor sunt oferite gratuit, iar majoritatea pensionarilor nu suportă costul total. În schimb, aceștia primesc o subvenție de la stat, ceea ce face ca ei să plătească doar 50% din prețul biletului.

În prezent, Casele de Pensii din întreaga țară au plasat anunțuri publicitare pentru a-i informa pe pensionarii eligibili cu privire la disponibilitatea acestor bilete.

220 de bilete de tratament anunțate de Casa de Pensii Bihor

„Casei Judeţene de Pensii Bihor i-au fost repartizate un numar de 220 de bilete de tratament balnear aferente seriei 9 începând cu data de 09.07.2023, pentru următoarele staţiuni: Sovata 2 bilete, Herculane 10 bilete, Călimăneşti 2 bilete, Slănic Moldova 2 bilete, Buziaş 8 bilete, Covasna 8 bilete, Eforie Nord 3 bilete, Felix 42 bilete, Geoagiu 4 bilete, Govora 2 bilete, 1 Mai 56 bilete, Moneasa 15 bilete, Ocna Sugatag 3 bilete, Olăneşti 4 bilete, Sângeorz 8 bilete, Slănic Prahova 2 bilete, Tinca 21 bilete, Turda 2 bilete, Tuşnad 3 bilete, Vatra Dornei 12 bilete, Căciulata 7 bilete, Tasnad 4 bilete.

Acestea se pot ridica de la sediul instituţiei noastre zilnic, conform programului de lucru, de luni până joi între orele 8.00-14.00, vineri între orele 8.00-12.00 până la data de 03.07.2023.

Redistribuirea biletelor de tratament va avea loc la data de 04.07.2023 începând cu ora 8:00.

Biletele de tratament se eliberează conform Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear aprobate prin Ordinul nr. 27/13.01.2023 al Preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, în baza cererii depuse şi a biletului de trimitere cu regim special eliberat de medicul de familie sau medicul specialist.

Persoanele încadrate în grad de handicap grav care au dreptul la asistent personal sau au optat pentru indemnizaţia lunară pentru însoţitor, respectiv pensionarii de invaliditate gradul I care beneficiază de indemnizație de însoţitor pot beneficia de bilet de tratament balnear doar dacă sunt însoţite.

De asemenea însoţitorii persoanelor încadrate în grad de handicap grav / în gradul I de invaliditate trebuie să îndeplinească condiţiile de la art. 122 alin. 2 al Legii nr.263/2010 cu modificările şi completările ulterioare.

Prin excepţie, pot beneficia de bilete de tratament fără a fi însotiti, persoanele încadrate în grad de handicap grav care au dreptul la asistent personal sau au optat pentru îndemnizaţia lunară pentru însoţitor, respectiv pensionarii de invaliditate gradul I care primesc indemnizaţia de însoţitor, în baza declaraţiei pe proprie răspundere din care reiese că se pot descurca singuri (fără însoţitor) pe perioada sejurului, ţinând cont și de faptul că bazele de tratament contractate funcţionează în regim hotelier, şi nu în regim de spitalizare.

Biletele de tratament se eliberează personal titularului sau unei alte persoane desemnate prin procură autentificată la notarul public din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să îl ridice”, informează Casa de Pensii Bihor.

Modalitatea prin care pensionarii pot beneficia de biletele pentru tratament balnear

Pensionarii care doresc să obțină bilete de tratament trebuie să depună o cerere la oficiul județean de pensii.

Pentru a obține bilete de tratament, pensionarii trebuie să completeze o cerere în care să precizeze trei locații preferate (stațiuni). Ulterior, în funcție de disponibilitatea locurilor, aceștia vor fi repartizați la una dintre locațiile desemnate.

În timpul procesului de depunere a cererii, este obligatoriu să furnizați cartea de identitate/pașaportul și cuponul de pensie ca documente justificative.

În plus, la selectarea lunii în care urmează să primească tratamentul, pensionarii trebuie să prezinte un bilet de trimitere de la medicul de familie, care rămâne valabil până la 30 de zile, înainte de a fi ales.

Până la finalul anului 2022, se anticipează că România va avea o populație de pensionari care va depăși 4,7 milioane de persoane.