Atunci când vor să află câți bani urmează să primească, românii trebuie să aibă în vedere punctul de pensie. În momentul de față, acesta are o valoare de aproximativ 1.785 lei.
Potrivit specialiștilor, un contribuabil adună puncte de-a lungul stagiului de cotizare, iar pensia pe care o are de primit se stabileşte după următoarea modalitate de calcul.
Ce trebuie să aibă în vedere românii care urmează să iasă la pensie?
Potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), elementele care stau la baza stabilirii drepturilor de pensie se regăsesc în buletinul de calcul. Acest document poate fi solicitat casei de pensii din raza de domiciliu.
În momentul de față, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică”, arată datele publicate de CNPP.
Trebuie luate în vedere următoarele informații
Așadar, aceste „punctaje anuale” se adună. Apoi, suma se împarte la „stagiul complet de cotizare”, respectiv la vechimea totală a contribuabilului. În această modalitate rezultă „punctajul mediu anual” al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei.
Potrivit informațiilor publicate de CNPP, nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, rezultate din diverse convenţii cu angajatorii. La calculul pensiei de stat contează salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.
De asemenea, valoarea pensiei rezultă prin înmulţirea „punctajului” cu „punctul de pensie”. Trebuie menționat și că punctul de pensie este variabil, modificându-se în funcţie de deciziile guvernului.
Prin majorarea punctului de pensie se majorează şi valoarea pensiilor. Punctul de pensie este majorat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
În acest context, un român care are 5.000 de lei salariu brut şi se va pensiona peste 10 ani, ar urma să aibă o pensie de circa 1.600 de lei. Totodată, un român care are un salariu brut de 7.000 de lei și se va pensiona peste 10 ani, ar urma să aibă o pensie de 2.180 de lei.