Casa de Pensii a dat vestea cea mare! Informaţia zilei despre vechimea la pensie: Se face o înţelegere

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Vestea momentului despre vechimea în muncă. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a oferit, în direct la TV, informații cheie pentru toți românii. Ce trebuie să știe aceștia despre pensii?

Toți românii care vor să-și cumpere vechimea în muncă o pot face în rate!

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat cum se poate proceda dacă suma nu este achitată în totalitate. El a arătat că vechimea se poate cumpăra în rate.

„Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, a spus Daniel Baciu.

Sunt peste 25.000 de persoane asigurate

El a menționat că la acest moment sunt peste 25.000 de persoane asigurate, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei.

„Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii la Antena 3.

Care sunt prevederile incluse în lege

Conform ordonanței care face referire la acest aspect, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

Marea întrebare este legată de consecințele care pot apărea dacă românii nu reușesc totuși să achite integral suma stabilită prin contract.

Autoritățile vor lua în calcul numai ce s-a plătit deja

„Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situația în care, la data de 31 august 2023, contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”, scrie în OUG 163/2020.

Cu alte cuvinte, autoritățile vor lua în calcul numai ce s-a plătit deja, fără să ia vreo măsură coercitivă legată de partea rămasă neachitată.