Cifrele înregistrate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) arată că numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.142.497 în luna martie.

Dintre aceştia, 1.029.574 erau pensionari din sistemul public, iar 112.923 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

Valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 425 de lei

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 425 de lei.

De asemenea, cele mai mari valori au fost înregistrate în următoarele judeţe:

  • Bistriţa-Năsăud, în valoare de 490 lei;
  • Maramureş, în valoare de 489 lei;
  • Cluj, în valoare de 473.

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în următoarele locații:

  • Bucureşti -48.297;
  • județul Suceava – 41.811 pensionari;
  • județul Dolj – 37.547;
  • județul Iaşi – 36.944.

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 303 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (435 lei) şi Gorj (392 lei) şi în sectorul 5 din Bucureşti (395 lei).

Potrivit datelor înregistrate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.756 persoane), urmat de Botoşani (7.387) şi Dolj (7.318).

CNPP a informat și că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Toți românii care se pregătesc pentru pensie trebuie să cunoască aceste detalii

Concediile de odihnă sau cele de incapacitate temporară sunt două dintre cele care se iau în considerare când vine vorba de anii de vechime.

Potrivit Antena 3, care citează legea în vigoare, există mai multe concedii care sunt luate în considerare când se stabilesc drepturile de pensie. Mai concret, concediile de odihnă, cele de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele pentru creșterea sau îngrijirea copilului.

Chiar dacă unele concedii sunt necontributive, ele sunt trecute în legislație ca stagii de cotizare. Conform legii, stagiul de cotizare „este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.