Șeful Casei de Pensii a menționat că noua Lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru al anului viitor. Daniel Baciu a declarat că pensiile trebuie să crească cu același procent, iar ajutoarele sociale pentru cei cu venituri mici vor fi vor fi primite odată cu pensia.
Sumele vor fi tipărite pe cupoanele de pensii, iar peste 2,3 milioane de pensionari vor beneficia de ajutorul de 2.000 de lei.
Șeful Casei de Pensii a mai susținut că peste 3,2 milioane de dosare de pensie au fost evaluate până în acest moment.
Ce vizează reforma în sistemul public de pensii
Daniel Baciu a arătat că este vorba de o reforma în sistemul public de pensii care vizează, în primul rând, recalcularea tuturor dosarelor în plata
„Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, de fapt este vorba de o reforma în sistemul public de pensii care vizează, în primul rând, recalcularea tuturor dosarelor în plată. Urmărim prin acest proces de evaluare să evidențiem foarte clar numărul total de puncte al fiecărui beneficiar și stagiile de cotizare contributive și necontributive astfel încât, la același număr total de puncte, să avem și pensiile egale, ceea ce în momentul de față nu se întâmplă pentru că aceste inechități s-au adunat de-a lungul timpului”, a spus Baciu.
De ce unii români au pensii diferite, dar contributivitatea aceeași
El a menționat că legislația a fost diferită, adică acel calcul al punctajului mediu anual s-a raportat la alt stagiu de cotizare de 20 de ani, de 30 de ani, de 35 de ani.
„Dacă un pensionar a ieșit pe legislația veche, unde raportarea s-a făcut la alt stagiu de cotizare, și alt pensionar care a lucrat la aceeași perioadă, a ieșit pe legea care este în momentul de față în vigoare, se raportează la stagii diferite, au pensii diferite, dar contributivitatea aceeași”, a spus șeful Casei de Pensii.
Cei 12,5% afectează numai partea de contributivitate
Potrivit lui Daniel Baciu, legile speciale au două componente foarte clare, componentă de contributivitate și componentă legii respective, care se suportă separat de la bugetul de stat.
„Acești 12,5% afectează numai partea de contributivitate”, a declarat Daniel Baciu, în exclusivitate pentru Realitatea PLUS.
Pe de altă parte, la o altă televiziune, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că pensiile din decembrie nu vor întârzia din cauza zilelor libere. În ceea ce privește plățile din luna ianuarie, ministrul a precizat că se păstrează calendarul, cu o zi-două întârziere.