Elementele cara stabilesc drepturile de pensie se găsesc în buletinul de calcul. Acesta poate fi solicitat casei de pensii din raza de domiciliu, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).
Cum se calculează cuantumul pensiei?
În prezent, cuantumul pensiei se poate determina prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, conform datelor CNPP.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică”, se arată pe site-ul CNPP.
Se procedează astfel pentru fiecare an de activitate, după care toate aceste „punctaje anuale” se adună. Suma se împarte ulterior la „stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultatul este „punctajul mediu anual” al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei.
CNPP precizează însă faptul că nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, rezultate din diverse convenţii cu angajatorii.
Pentru a calcula pensia de stat, contează numai salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.
Valoarea pensiei se calculează înmulţind „punctajul” cu „punctul de pensie”. „Punctajul” rămâne mereu acelaşi, este constant. Acesta se poate modifica numai în cazul în care pensionarul aduce acte în plus la dosarul deja existent, iar modificările se fac doar în favoarea pensionarului.
„Punctul de pensie” este variabil, modificându-se în funcţie de deciziile guvernului. Prin majorarea punctului de pensie se majorează, automat, şi valoarea pensiilor. Punctul de pensie este majorat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ce pensie ar avea o persoană cu un salariu de 5.000 de lei
O persoană cu un salariu de 5.000 de lei brut care se pensionează în 2033 ar avea o pensie de 1.600 de lei dacă asiguratul a contribuit doar la bugetul de pensii de stat, nu şi la Pilonul II.
Calculele sunt realizate după metodologia actuală, considerând că întreaga contribuție de 25% din salariul brut merge către sistemul public de pensii.