Casa de Pensii a făcut anunțul! Este vestea dimineții pentru milioane de români: „Aveți această posibilitate”

pensii

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

În România, condițiile necesare pentru pensionare sunt vechimea în muncă, vârsta de pensionare și stagiul complet de cotizare. Peste 17.000 de români și-au cumpărat vechime în muncă pentru a beneficia de pensia de stat.

Dan Baciu, Directorul Casei Naționale de Pensii Publice a oferit mai multe detalii în legătură cu acest subiect.

Dacă doriți să acoperiți o perioadă în care nu ați cotizat la sistemul de pensii, aveți această posibilitate până în august 2023, semnând un contract de asigurare socială cu casa de pensii și plătind o sumă de bani.

Până când puteți cumpăra vechime în muncă

Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că persoanele care vor să-și completeze a stagiului minim de cotizare a stagiului maxim de cotizare este de „șase ani, față de actualul act normativ care se limita la cinci ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactivă în interval de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani”.

Acesta a mai adăugat că „acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale, încheind un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii de care aparțin persoanele respective, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”.

Cât despre sumele plătite, Daniel Baciu a spus că, potrivit legislației, contribuția de asigurări sociale este de 25%, care se aplică la salariul fiecăruia.

”În momentul de față, la salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei. În funcție de perioada pe care vrem să o cumpărăm, achităm suma corespunzătoare. Trebuie făcută însă o precizare: este vorba doar de o singură categorie din sistemul public de pensii pentru care putem să aplicăm pentru a cumpăra această vechime în muncă, respectiv cea pentru limită de vârstă”, a declarat directorul Casei Naționale de Pensii Publice.

Daniel Baciu a menționat de asemenea că ”sumele pot fi plătite și în rate. Se face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliu persoanele în cauză și această sumă poate fi plătită și în rate”.

Cum vă cumpărați vechime în muncă

Dacă doriți să cumpărați vechime în muncă, trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, însoțită de o copie după cartea de identitate și o declarație pe proprie răspundere, în care spuneți că nu ați încasat pensie sau indemnizație de șomaj în perioada pentru care doriți să cumpărați vechime în muncă.

Cât va trebui să plătiți:

  • 1 lună – 638 de lei
  • 12 luni – 7656 de lei
  • 24 de luni – 15.312 lei
  • 48 de luni – 30.628 de lei

Cererea se completează cu datele cerute în formularul de creare a contului și care se regăsește pe site-ul CNPP.

Formularul va conține următoarele date de identificare

  • Numele și prenumele
  • CNP-ul
  • Adresa de e-mail
  • Act de identitate
  • Adresa de domiciliu.

Dupa finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

După ce documentul este semnat olograf solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casă de pensii din zonă, cu actul de identitate în original și copie sau, după caz, cu documentele justificative în original și copie  pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra  contul.