Informația momentului pentru pensionarii din România! Anunțul făcut de CNPP. Se aplică de la 1 ianuarie
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat pe pagina oficială de Facebook un mesaj prin care vine cu precizări în ceea ce privește aplicarea prevederilor OUG 168 din 2022 cu privire la aplicarea anumitor măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene și pentru modificarea și completarea unor acte normative referitoare la drepturile de pensie din sistemul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie anul viitor.
Așadar, instituția amintește că valoarea punctului de pensie va crește de la 1.586 lei cât este în prezent la 1.785 lei de anul viitor. În același timp, indicele de corecție utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.
De asemenea, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a mai amintit că indemnizația socială pentru pensionari va crește de la 1.000 de lei, la 1.125 de lei, în timp ce indemnizația pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate, încadrați în gradul I de invaliditate, va crește de la 1.269 de lei la 1.428 de lei.
Modificări și în ceea ce privește salariile
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a mai precizat că, pentru salariații care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună în condiţiile menţionate la art. XXXVII din OUG 168/2022.
Potrivit mesajului de pe rețelele de socializare, la calcului punctajului lunar se utilizează suma de 200 lei/lună, care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii.
Salariu minim de 4.000 de lei pentru cei care lucrează în domeniul construcțiilor
Nu în ultimul rând, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a precizat, în mesajul de pe Facebook, că în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 4.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri. Această prevedere se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.