Cifre oficiale de la Casa de Pensii

Conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2024, de 1.136.612 persoane, în scădere cu 1.344 în comparație cu luna anterioară.

Dintre aceștia, 1.039.018 erau pensionari din sistemul public, iar 97.594 erau pensionari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În ceea ce privește pensionarii din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 495 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Maramureş (de 576 lei), Bistriţa-Năsăud (568 lei), Cluj (549 lei) şi Hunedoara (548 lei).

Cei mai mulți beneficiari ai acestei indemnizaţii se aflau în Bucureşti – respectiv 48.505 – și în județele Suceava (42.604 pensionari), Dolj (37.719), Iași (37.609), Prahova (35.575) și Bacău (33.804).

Conform sursei citate, în ceea ce privește pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 343 de lei, cu cea mai mare valoare înregistrată în judeţele Ilfov (490 lei), Gorj (443 lei) şi Hunedoara (421 lei), precum și în sectoarele 5 şi 6 din Bucureşti (414 lei).

Potrivit CNPP, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (6.796 persoane), urmat de Botoşani (6.414), Dolj (6.298), Olt (5.681) şi Teleorman (5.646).

CNPP adaugă că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.281 de lei, încasează lunar această valoare, cunoscută sub denumirea de „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

pensie, pensionari, pensii, legea pensiilor
SURSA FOTO: Pexels

Indemnizația este doar înscrisă pe cuponul de pensie

Conform CNPP, începând cu  1 aprilie 2009, s-a instituit pensia socială minimă garantată, ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei, acordată pensionarilor sistemului public de pensii, cu domiciliul în România:

  • indiferent de categoria de pensie de care beneficiază (limită de vârstă, invaliditate, urmaşi, pensii anticipate sau anticipate parţiale);
  • indiferent de data înscrierii la pensie;
  • cuantumul însumat al veniturilor din pensii (atât din sistemul public de pensii, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia) și din alte drepturi, stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, este sub nivelul stabilit prin lege.

Pensia socială minimă garantată nu reprezenta o categorie nouă/distinctă de pensie, întrucât nu era o prestație de asigurări sociale ci un ajutor cu caracter social.

Pentru a înlătura această confuzie, începând cu data de 3 iulie 2010, sintagma „pensie socială minimă garantata” a fost înlocuită cu „indemnizaţie socială pentru pensionari”.

Indemnizația socială pentru pensionari, fiind un ajutor cu caracter social, nu se evidențiază pe deciziile de pensie ca element distinct de calcul, ci este înscrisă doar pe cuponul de pensie ca sumă acordată în completarea drepturilor de pensie/venituri situate sub plafonul stabilit prin lege.

În anul 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei.

Indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferență între nivelul acestei indemnizații și cuantumul însumat al veniturilor din pensii (atât din sistemul public de pensii, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia) și din alte drepturi, stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, fiind suportată din bugetul de stat şi nu din bugetul asigurărilor sociale de stat.