Anunţ important venit din partea CNPP (Casa Naţională de Pensii Publice), pentru toţi pensionarii care beneficiază de prevederile actului normativ intrat în vigoare în urmă cu câteva zile, pe 3 aprilie.
Anunţ important pentru aceşti pensionari!
Este vorba despre Legea nr. 74/2022, intrată în vigoare la data de 03.04.2022, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CNPP.
Dovedirea stagiilor de cotizare în condiții speciale de muncă (potrivit art. 30 alin. (1) lit. i) și alin. (44) din Legea nr. 263/2010) se face cu adeverinţa eliberată potrivit legii de angajatorul la care a lucrat persoana respectivă sau, după caz, de deținătorul legal al arhivei acestuia.
În aplicarea acestor dispoziții, Casa Națională de Pensii Publice a stabilit modelul adeverințelor care vor fi eliberate în vederea stabilirii drepturilor de pensie, respectiv a recalculării.
Atragem atenția că adeverințele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situația persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă.
Reprezentanţii Casei de Pensii au publicat şi modelul adeverinţelor, cele două documente putând fi descărcate de la următoarele linkuri:
Textul publicat în Monitorul Oficial pe 31 martie şi intrat în vigoare pe 3 aprilie
Legea nr. 74/2022 pentru completarea art. 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I. –
La articolul 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (43) se introduce un nou alineat, alineatul (44), cu următorul cuprins:
(44) Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă.”
Art. II. –
(1) De prevederile art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.
(3) În situaţia în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.
Ce completări se aduc în privinţa sistemului de pensii publice din România?
Potrivit acestei legi, se recunosc perioadele anterioare date de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I şi a II-a de muncă pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.
De acum încolo, persoanele angajate la aceste locuri de muncă pot şi ele beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.
În expunerea de motive a legii iniţiate de mai mulţi parlamentari PSD se precizează următoarele:
„Prezenta iniţiativă legislativă vine în sprijinul unei categorii de persoane care a lucrat în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul direct implicat şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.
Pentru a înlătura discriminările create ca urmare a acordării, prin ordonanţe de urgenţă, a beneficiului grupei de muncă pentru alte categorii de activităţi, este necesară completarea Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, ca locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă şi pentru aceste activităţi.
Neasimilarea perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 nu va face posibilă aplicarea reducerii de vârstă, întrucât persoanelor respective nu li s-a recunoscut grupa de muncă şi, ca atare, nu pot beneficia de reducere.”