În luna iunie a acestui an, peste 9.500 de civili au încasat pensii de serviciu. Majoritatea sunt magistraţi, personal auxiliar de specialitate al instanţelor, profesionişti din aviaţia civilă, diplomaţi, parlamentari şi alţii. Numărul celor care au beneficiat de aceste pensii este în creştere foarte mică faţa de luna iunie 2019, potrivit datelor de la Casa de Pensii Publice.
Pensiile de serviciu ale acestor civili sunt suportate din bugetul asigurărilor sociale, dar şi din bugetul de stat, în acord cu dispoziţiile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii. Aceste pensii au costat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale 686,56 de milioane de lei în prima jumătate a acestui an, cu 9,9% mai mult decât în perioada similară din 2019.
Cine a încasat pensii de 14 ori mai mari decât ar fi meritat, în funcţie de contribuţii?
În funcţie de contribuţia pe care au avut-o la asigurările sociale, magistraţii par a fi cea mai avantajată categorie. Ei ar fi trebuit să primească o pensie medie de nici 1.300 de lei brut/lună în primul semestru, însă, în medie, au beneficiat de sume de 14 ori mai mari.
Pensia de serviciu medie din magistratură se apropie de 19.000 de lei brut lunar în primul semestru din 2020 şi este cu 5% mai mare decât în perioada similară din 2019, arată o analiză a economica.net.
Similar, strict în baza contribuţiei la asigurările sociale, pensionarii din aviaţia civilă ar fi meritat o pensie medie de peste 3.800 de lei brut/lună în semestrul întâi, dar au încasat, în medie, de aproape trei ori mai mult.
Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă a avut o pensie de serviciu medie de peste 11.300 de lei brut/lună în primul semestru din 2020, cu circa 4,5% mai mare decât în perioada similară din 2019.
Ce alte categorii mai încasează pensii de serviciu consistente?
Auditorii publici externi ai Curţii de Conturi au avut o pensie medie de peste 8.100 de lei brut/lună în semestrul întâi, dublu faţă de cât ar fi meritat în funcţie de contribuţia virată. Pensionarii din Diplomaţie au primit, în medie, în primul semestru din 2020, o pensie de peste 5.700 de lei brut/lună, cel puţin dublă faţă de cât ar fi meritat în baza principiului contributivităţii.
Funcţionarii publici parlamentari au avut o pensie de serviciu medie de peste 4.700 de lei brut/lună în perioada analizată, de cel puţin două ori mai mare decât ar fi meritat în funcţie de cât au contribuit la bugetul asigurărilor sociale. Cât despre personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, aceştia au avut o pensie medie de peste 4.600 de lei brut/lună în primul semestru, de peste două ori mare decât li s-ar fi cuvenit în funcţie de contribuţii, mai scrie economica.net.