Casa de Pensii vine cu detalii

Casa de Pensii a adus clarificări în contextul noii Legi a Pensiilor. Astfel, Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a anunțat o serie de modificări, printre care și majorarea indemnizației de însoțitor la 1.626 de lei începând cu prima lună a anului viitor.

Această indemnizație se acordă în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate.

În plus, în prima lună a anului 2024, valoarea punctului de pensie va crește cu 13,8%, ajungând de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a informat și despre o schimbare importantă care va avea loc începând cu 1 septembrie 2024. În conformitate cu Legea nr. 360/2023, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare vor putea opta între acordarea pensiei și continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

„În situaţia persoanelor asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârsta respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr.5 la Legea nr.360/2023, începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv 01.09.2024, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condiţiile prevăzute de art. 46 alin.(2) din legea menționată”, a precizat CJP Bistrița.

Ce arată ultimele date ale INS?

Datele recent furnizate de Institutul Național de Statistică arată că pensionarii de asigurări sociale dețin o pondere majoritară de 99,98% în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,4% din totalul acestora, cu pensionari pentru limită de vârstă având cea mai mare pondere, respectiv 80%.

Urmează apoi pensionari cu pensii de urmaş, cu o pondere de 9,8%, şi de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8,1%.

De asemenea, pensia medie lunară de asigurări sociale de stat prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la cele mai mici valori în județele Botoșani și Vrancea până la cele mai mari în județul Hunedoara și București.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10, la nivel naţional. Există însă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui, respectiv 15 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman.