Limitele maxime ale tarifelor prestate de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, care se efectuează contra cost, valabile pentru anul 2023 au fost apropbate de către CNPP. Tarifele sunt avizate de Arhivele Naționale și sunt prevăzute în anexa de mai jos.
CNPP (Casa Națională de Pensii Publice) informează că operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii sunt obligați să informeze cetăţenii cu privire la limitele maxime stabilite pentru prestarea de servicii arhivistice pe toate căile de comunicare, precum afişarea în loc vizibil a tarifelor practicate, postarea pe pagina de internet a fiecarui operator economic.
Tariful total se compune din:
Taxa administrativă
Taxa de cercetare pentru numărul de ani solicitat de petent
Taxa de eliberare pentru numărul de ani identificaţi în urma cercetării
Nu se percepe taxa negaţie în situaţia în care o.e.p.s.a. (operatorii economici prestatori de servicii arhivistice) care sunt autorizați nu deţin fondul arhivistic din care sunt solicitate certificate/copii/extrase.
Tarifele se actualizează anual
CNPP mai informează că se va percepe tariful administrativ, taxa de cercetare pentru perioada efectiv cercetată şi taxa de eliberare doar pentru perioada în care se eliberează certificatul/copia/extrasul, în situaţia în care sunt identificate parțial informaţiile solicitate.
Tarifele sunt calculate pe baza salariului minim brut pe economie în vigoare la data întocmirii ordinului și nu includ TVA. Aceste tarife se actualizează anual, se mai spune în ordinul CNPP.
Pensiile vin între 1 și 15 iulie
Altfel, pensionarii români vor primii banii pe luna în curs, în funcție de modul cum au ales să le fie livrată pensia.
Poșta Română va aduce pensia la domiciliu în perioada 1 iulie- 15 iulie. Totuși, cei care nu vor fi găsiți acasă, își pot ridica pensia de la ghișeele poștale în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii în curs. Cei care primesc pensia pe card sunt mai norocoși deoarece vor primi pensia până pe data de 13 iulie.
Trebuie menționat faptul că bunicii care au grijă de copii ai căror părinți sunt plecați peste hotare să muncească, vor primi din partea statului 480 de lei. Această măsura face parte din pachetul legislativ ce este menit pentru creșterea natalității și susținerea familiei. Acest autor financiar din partea Guvernului este acordat lunar persoanelor ce au în îngrijire un copil, printr-o hotărâre judecătorească.
În România, există aproximativ 69.000 de copii care au părinții plecați în străinătate să lucreze. Aceștia stau, de cele mai multe ori în îngrijirea rudelor.