Casa Națională de Pensii Publice a venit cu ultimele date privind beneficiarii de indemnizații sociale pentru pensionari. Unde se înregistrează cei mai mulți beneficiari și care este valoarea medie a acestor indemnizații.
Anunț de la Casa de Pensii
Numărul total al beneficiarilor indemnizaţiei sociale pentru pensionari a fost de 941.558 de persoane în luna noiembrie 2020, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), cu 1.624 mai puţini pensionari faţă de luna anterioară.
Valoarea medie a indemnizației, aproape 300 de lei
Din totalul beneficiarilor de indemnizaţie socială înregistraţi în noiembrie, 797.052 erau pensionari din sistemul public, iar 144.506 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 299 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Cluj – de 349 lei, Bistriţa-Năsăud (342 lei) şi Hunedoara (338 lei).
Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 35.037, şi în judeţele Suceava (32.209 pensionari), Iaşi (28.571) şi Dolj (27.688).
În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 158 de lei, valoarea ce mai mare fiind înregistrată în Bucureşti (între 204 lei şi 253 lei, în funcţie de sector) şi în judeţele Ilfov – de 259 lei şi Gorj (233 lei).
Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi – de 9.821 persoane, Dolj (9.505) şi Botoşani (9.075).
Nu există întârzieri la plata pensiilor
Pe de altă parte, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Buciu, afirmă vineri că nu există întârzieri în ceea ce priveşte plata pensiilor aferente lunii ianuarie pentru toate categoriile de beneficiari.
„Niciun talon de pensie nu a fost tipărit sau retipărit greşit, ba dimpotrivă ne aflăm în graficul normal de plată al pensiilor către beneficiarii care au optat pentru plata pensiilor prin Compania Naţională Poşta Română, dar şi beneficiarii care au optat pentru plata pensiilor în cont curent, potrivit convenţiilor în vigoare”, precizează şeful CNPP.
În ceea ce priveşte pensiile speciale acordate conform legislaţiei în vigoare, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 226/2020, privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, ordonanţă care implică neactualizarea cu rata medie a inflaţiei pentru un număr de 4.603 beneficiari, taloanele de pensie au fost tipărite la valoarea aferentă lunii decembrie.
„Facem precizarea că, nici pentru aceste categorii de pensii speciale, nu există nicio întârziere cu privire la termenul de plată a lor către beneficiari”, a transmis vineri seara Daniel Buciu.