De săptămâna viitoare, o nouă serie de pensionari români se va bucura de tratamentele speciale din stațiunile balneoclimaterice din România.
Timp de 12 zile calendaristice, aceștia vor avea parte de un tratament special, cazare gratuită și masă inclusă pentru care au plătit jumătate din pensia lunară, diferența fiind suportată de stat.
„Și acuma am prins bilet și acuma l-am luat. Foarte bine suntem tratați, și la Sovata, am fost și la Herculane. Mâncarea-i foarte bună, tratamentul, se comportă foarte, foarte bine”, a mărturisit un pensionar român, potrivit Radio România Actualități.
Întrucât diferența este suportată de stat, anul acesta, numărul solicitărilor oficiale a depășit numărul de bilete repartizate județului Bistrița-Năsăud.
„Pentru anul 2022, Casei Județene de Pensii i-au fost alocate un număr de 1.465 de bilete, aferent acestei perioade. Instituția noastră a înregistrat un număr de 1.890 de cereri.
Seriile noastre de bilete încep în luna martie și se termină în decembrie. Oamenii o să vină tot mai mulți în cele trei luni de vară, iunie, iulie, august, și vor fi nemulțumiți pentru că nu avem cum să le dăm tuturor atunci.
Cei care doresc să meargă la tratament pot să opteze și în extrasezonul unde cererea nu este atât de mare și tratamentul este la fel de bine făcut în unitățile de cazare”, a declarat Sanda Vișan, directorul general al Casei de Pensii Bistrița-Năsăud, potrivit sursei citate.
Amintim faptul că, recent, fostul președinte al Casei Naționale de Pensii și actual secretarul de stat în Ministerul Familiei și Tineretului, Doina Pârcălabu, a explicat că, treptat, „se poate ajunge la o pensie minimă de 2.500 de lei”.
Se poate ajunge la 2.500 de lei în mai mulți pași
Secretarul de stat în Ministerul Familiei şi Tineretului, Doina Pârcălabu, a dat detalii despre pensia minimă. Ea a explicat că nu se poate vorbi despre „un salt atât de spectaculos” până la suma de 2.500 de lei, ci despre o creștere treptată.
„Trebuie să clarificăm ce e cu această pensie minimă. Pensia poate să fie începând cu un leu şi până la sume mult mai mari, în funcție de perioada în care persoana a avut venituri salariale şi în funcție de veniturile pe care le-a încasat, pentru că ele au determinat contribuția plătită.
Când vorbim despre această pensie minimă discutăm despre o formă de protecție socială. În cazul persoanelor care au pensia chiar de un leu, s-a majorat și se dă o formă de protecție socială care se cheamă indemnizație socială minimă garantată, aflată acum la cuantumul de 1.000 de lei.
Sunt persoane care au pensia minimă sub 1.700 de lei. Asta înseamnă persoane care au stagiul complet de cotizare şi care s-au pensionat la vârsta standard. Sunt peste 2 milioane de astfel de persoane. Nu cred că putem vorbi atât de repede despre un salt atât de spectaculos în cazul acestei forme combinate de protecție socială cu una de asigurări sociale.
În mai multi pași se poate ajunge la o pensie minimă de 2.500 de lei. Dacă inflația nu poate fi stăpânită, atunci puterea de cumpărare scade și trebuie să venim în sprijinul cetățenilor cu aceste forme de sistem social.
Ar trebui gândite niște valori progresive care să țină cont și de numărul de ani lucrați”, a explicat Doina Pârcălabu la România TV.