”Pensiile magistraţilor sunt pensii de serviciu. Speciale le-a spus presa, dar ele sunt pensii de serviciu. Nicăieri nu s-a spus că nu e constituţională, în toată lumea a existat, toţi judecătorii din lume au pensii altfel decât poporul din care fac parte. În America de exemplu, exemplul de democaţie americană, judecătorii nu au pensii, nu au sistem de pensii, primesc salariu până la sfârşitul vieţii. Dacă nu mai pot să lucreze, nu primesc pensie, primesc salariu ca şi cum ar fi în funcţie”, a declarat acesta în cadrul emisiunii „Proiect de Ţară: România”, de la Prima News.
Parlamentul poate tăia pensiile, dar nu poate aplica legea retroactiv
Augustin Zegrean a precizat și că Parlamentul poate tăia din aceste pensii, fiind practică a CEDO, însă ce nu poate face este să aplice legea retroactiv.
”Da, poate, sigur că poate. (..) Parlamentul poate să taie, pentru că este practică a CEDO, care spune că legile nu garantează cuantumul pensiei ci doar existenţa ei. Ce nu poate să facă Parlamentul şi văd că se îndârjesc să facă este să aplice legea retroactiv, asta nu pot să facă”, a spus el.
Fostul director al CCR a explicat că astfel de tăieri funcţionează ”numai pentru viitor, nu pentru cei aflaţi în plată”.
Pensia mai mare decât salariul, eroare de aplicare a legii
Cât despre judecătorii care au ieșit cu pensie mai mare decât salariul, Augustin Zegrean a spus că ”acolo este o greşeală de aplicare a legii”, însă acest lucru poate fi corectat numai de cel care i-a dat pensia, și anume Casa de Pensii.
”Casa de Pensii, cel care a stabilit pensia a greşit. Nu ştiu cum s-a putut ajunge la acest calcul”, a spus acesta.
Augustin Zegrean a vorbit, totodată, și despre pensiile militare și a afirmat că acelea sunt, de asemenea, pensii de serviciu dar acolo lucrurile sunt mai complicate pentru că ei nu au avut contributivitate foarte multă vreme, iar acest lucru se întâmplă peste tot în lume.
”În general, peste tot în lume nu se pune problema ca militarii să contribuie pentru pensii, ei au un statut special”, a spus el.