Casa de Pensii a publicat datele care arată că luna trecută au existat peste 64 de mii de persoane care au beneficiat de pensia specială. Instituția informează că în urma procesului de recalculare, 68% din beneficiari au înregistrat o scădere.
Potrivit informațiilor Casei de pensii sectoriale a MApN, în luna septembrie cea mai mare pensie de serviciu plătită a fost acordată unui fost magistrat militar. Acesta a încasat pentru prima lună de toamnă suma de 40.631 de lei brut.
Casa de pensii sectorială a MApN precizează că luna trecută se aflau în plată 80.302 beneficiari de pensii, dintre care 64.852 au pensii de serviciu (limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială), iar restul de 15.450 au pensii de invaliditate și pensii de urmaș.
Trebuie menționat că pensia medie brută aferentă lunii septembrie 2020, calculată în raport cu numărul de beneficiari menționat anterior, a fost de 3.732 lei.
Scăderi după recalculare
În urma procesului de recalculare, 68 la sută din beneficiari au scăderi cu o medie de 31 la sută, dar a rămas în plată cuantumul cel mai avantajos. 32 la sută au o creștere de 28 la sută, același principiu fiind aplicat: în plată cuantumul cel mai avantajos nici o pensie militara nu a crescut la maririle din ultimii ani ale pensiilor civile.
Ce spunea Ludovic Orban despre pensiile speciale ale militarilor
Premierul Orban susținea în luna iunie că nu este posibil ca pensiile militarilor să fie exceptate de la impozitare.
„Nu poţi să exceptezi anumite categorii de pensii. Dacă stabileşti un principiu, că o pensie specială se impozitează, atunci… Să ştiţi că am apelat la soluţia asta pentru că a fost declarată neconstituţională legea prin care am tăat pensiile speciale, mai puţin pensiile militare, dacă vă aduceţi aminte.
Legea a fost adoptată, a fost atacată la Curtea Constituţională şi a fost declarată neconstituţională”, a spus Ludovic Orban. Totodată, Orban mai atrăgea atenția că de fiecare dată când „pensiile mari” trebuie modificate, CCR declară imediat neconstituțională această lege.
„Cum se adoptă o lege în parlament care atinge pensiile mari ale anumitor categorii de oameni care au lucrat, mai ales în sistemul public, cum se atacă la Curtea Constituţională şi cum imediat Curtea Constituţională se execută şi declară neconstituţională legea. Preocuparea noastră e clară, principiul fundamental care trebuie să stea la baza calculului pensiei este principiul contributivităţii”, mai declara luna trecută premierul.