Deficit în bugetul de pensii de 15 miliarde de lei

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit, în cadrul emisiunii Totul despre bani de la DC News TV, despre pensiile românilor. El a precizat că, la finalul lui 2024, deficitul bugetului de pensii va fi de 30 de miliarde de lei.

Adrian Negrescu a menționat că noua lege a pensiilor implică un efort financiar semnificativ, comparativ cu capacitatea actuală de plată din bugetul de pensii.

El a remarcat că există deja un deficit în bugetul de pensii de 15 miliarde de lei.

Adăugând noile prevederi, precum facilitarea eliminării impozitului pentru pensiile sub 3000 de lei, estimările indică o gaură de aproximativ 30 de miliarde de lei în bugetul de pensii.

Adrian Negrescu este îngrijorat cu privire la finanțarea acestei discrepanțe. Pe fond, a subliniat că aceasta va reprezenta o provocare semnificativă.

„Noua lege a pensiilor aduce un efort bugetar uriaș raportat la potențialul de plată din bugetul de pensii. Noi avem deja un deficit la bugetul de pensii de 15 miliarde de lei, o recunoaște în momentul de față inclusiv Casa Națională de Pensii. Mai vii și cu legea pensiilor, mai vii și cu acea facilitate de eliminare a impozitului pe pensiile de până în 3000 de lei, acolo sunt vreo 2 miliarde și ceva. Deci ajungi undeva la 30 de miliarde, gaură la bugetul de pensii. Va fi foarte greu de finanțat această gaură.”, a spus Adrian Negrescu.

Banii pentru pensii ar putea fi luați din împrumuturi

Adrian Negrescu a declarat că el a anticipat un deficit în jurul sumei de 30 de miliarde de lei în bugetul de pensii la sfârșitul acestui an.

El a menționat că nu știe de unde vor obține fondurile, probabil din împrumuturi, deoarece consideră că este puțin probabil ca nivelul încasărilor să crească semnificativ în economia reală.

De altfel, a subliniat că o misiune aproape imposibilă să realizezi încasări suplimentare de 30 de miliarde de lei.

„Vă spuneam că vom avea un deficit undeva la nivel de 30 de miliarde de lei la bugetul de pensii, la finele anului acesta. Nu știu de unde vor lua bani, probabil din împrumuturi pentru că, într-adevăr, din economia reală, e puțin probabil să crească nivelul încasărilor la un asemenea nivel, adică să încasezi cu 30 de miliarde de lei în plus, e o misiune aproape imposibilă.”, a spus Adrian Negrescu.

bani, salariu
Salariu SURSĂ FOTO: Dreamstime

Propunerea FMI, discriminatorie

Adrian Negrescu a menționat că propunerea FMI-ului este de a crește pensiile treptat pentru diferite categorii, începând cu cei vulnerabili și apoi extinzându-se la cei cu pensii mai mari.

El a evidențiat că există o problemă de constituționalitate în această propunere.

Acesta a afirmat nu se pot adopta măsuri discriminatorii. Totuși, există în România deja legi care pot fi considerate discriminatorii.

„Ce propune FMI-ul? Da, pare logic din punct de vedere contabil: „Hai să creșteți pensiile treptat pentru diverse categorii, mai întâi pentru cei vulnerabili, iar apoi pentru cei care au pensii mai mari.” E o problemă de constituționalitate aici, de dreptul la pensie pe care Constituția îl prevede și nu pot să vii cu măsuri discriminatorii, chiar dacă noi avem deja niște legi discriminatorii în România.”, continuă acesta.

El a mai spus că există pensiile speciale. Acestea sunt tratate în mod distinct în legislația românească în comparație cu pensiile obișnuite.

„Avem pensiile speciale care sunt cu totul și cu totul altfel catalogate în legislația românească față de pensiile muritorilor de rând, ca să zic așa.”, a spus Adrian Negrescu.