Vești bune despre pensii! OUG 70 din 31 august 2023 a fost adoptată
Vești bune despre pensii! Ordonanța de Urgență (OUG) nr 70 din 31 august 2023 a fost adoptată în ședință de guvern și publicată în Monitorul Oficial. Ea vizează reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice care a avut în componență patru puncte principale:
- prelungirea avizelor pentru condițiile de muncă deosebite și speciale;
- prelungirea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează cumpărarea de vechime retroactivă până la data de 31.12.2024;
- obligativitatea semnăturii olografe și a ștampilei pentru documentele de vechime și sporuri eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhivă;
- prelungirea contractelor de muncă pentru cei 1.000 de angajați până la data de 31.08.2024., având ca principal obiectiv certificarea datelor din carnetele de muncă, aflate în baza de date a CNPP, care vizează perioadele de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001, spre utilizarea lor la calculul pensiilor.
„Suntem la finalul procesului de evaluare și digitizare a dosarelor de pensie având 90% stadiul de progres, urmând să facem recalcularea după ce noua lege a pensiilor va fi adoptată în actuala sesiune parlamentară. Reforma sistemului public de pensii este un proces ireversibil și sunt convins că se va realiza în perioada următoare!!!”, a scris, vineri, Daniel Baciu pe contul său de Facebook.
Noua Lege a Pensiilor va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2024
Vă amintim că, sâmbătă, Marcel Ciolacu a anunțat că implementarea unei noi lege a pensiilor este o prioritate pentru PSD. Ea ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Potrivit lui Marcel Ciolacu, noua lege a pensiilor este necesară pentru a elimina discrepanțele din sistemul de pensii.
„Este nevoie de o nouă lege a pensiei, a devenit o prioritate a grupurilor parlamentare PSD. Mi-aș dori să în vigoare cu data de 1 ianuarie”, a spus, sâmbătă, Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă.
Cât de mult va creşte punctul de pensie în 2024?
Potrivit Legii pensiilor, Guvernul României va fi nevoit să mărească consistent pensiile românilor. Majorarea ar trebui realizată începând cu data de 1 ianuarie 2024. Se preconizează că aceste majorări vor avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat.
Dacă Executivul își va respecta propria lege, punctul de pensie ar trebui să atingă valoarea record de 2.081 de lei. Acest rezultatul prevederilor legii, care anunță o majorare de 16,6% începând cu 2024. Vă amintim că nivelul punctului de pensie este momentan la doar 1.785 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii.
Legea prevede că punctul de pensie va fi ajustat anual în funcție de inflație. Ajustarea ar trebui realizată cu o creștere suplimentară. Această creștere adițională se calculează ca fiind 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut înregistrat în anul precedent.
Cu toate că legea stabilește clar criteriile pentru ajustarea pensiilor, la nivel guvernamental se caută porțite de evitare. Discuțiile includ și o posibilă etapizare a majorării acestora. Etapizarea ar presupune o creștere la 1 ianuarie și una suplimentară la 1 septembrie.